Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да јајима очистите ципеле?

Знамо добро колико су јаја здрава, а њихова велика предност је што се могу припремити на милион начина. Али да ли сте знали да нам могу бити корисни на разне друге начине, не само као оброк?
Фото: Pixabay/Peggychoucair
Нега косе

Уместо куповине синтетичких производа за косу, једноставно можете користити јаја за припрему домаће маске која је јефтина и ефикасна. Јаја садрже много протеина, као и других минерала корисних за косу. Све што треба да урадите је да га утрљате и оставите да одстоји неко време. У већини случајева, једноставно наношење целог сировог јајета на чисту, влажну косу, затим остављање око 20 минута и испирање, ослободићете се нежељених уља. Ако имате масну косу, користите само беланце, а за суву косу само жуманце.

Јаје као чистач ципела

Ако немате комплет за полирање, али желите да носите своје омиљене кожне ципеле, јаја би могла бити ваш одговор. Одвојите беланца од жуманца и меканим сунђером утрљајте у кожу док се потпуно не упије. 

Побољшајте лошу кафу

Ако схватите да вам је изненада понестало паковања одличне кафе коју толико волите и да се покварила, јаја би вам могла помоћи. Здробите љуске јаја у филтер са млевеном кафом пре кувања. Кафу ће оставити глаткијом него раније јер ће љуске јајета, које су алкалне природе, неутралисати киселински садржај кафе, чинећи је много укуснијом.

Сликање

Пре него што су људи развили технику сликања уљем на платну, јаја су се дуго користила као медиј за сликање. Јајчана темпера се састоји од мешавине фино млевеног пигмента боје, мале количине воде и жуманца. Међутим, жуманце је било тешко сачувати, па је сваки дан било потребно мешати нову количину. Међутим, ову „темперу“ можете направити и сами. Све што треба да урадите је да самљете квалитетан пигмент боје у пасту са мало воде, а затим додајте мало жуманца.

Zašto je opasno pustiti decu da jedu ispred ekrana?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке