Dolaskom leta počela je sezona lubenica, omiljene letnje hrane za osveženje. Rado se viđa na trpezama, posebno u vrelim danima, jer ima osvežavajući ukus.
Možete da ga konzumirate i ako ste na dijeti, jer 100 grama ovog letnjeg deserta sadrži samo 30 kalorija, a bogato je vitaminima A i C, magnezijumom i kalijumom.
Prilikom kupovine lubenice mnogi su u dilemi koju da izaberu, odnosno nisu sigurni koja je lubenica zrela, slatka i sočna.
Evo nekoliko znakova koji će vam pomoći da odaberete savršeni primerak.
Žuta tačka
Većina lubenica ima svetliju tačku na sebi, što ukazuje na to gde su ležale u povrtnjaku ili u polju. Ako je tačka žuta, čak i blago narandžasta, znak je da je lubenica zrela i slatka, a ako je tačka bela, ukus će biti manje intenzivan.
Sjaj
Iako izgledaju atraktivno, sjajne lubenice nisu dobar izbor jer nisu dovoljno zrele pa samim tim nisu ni ukusne. Tek nakon što kora izgubi sjaj, lubenica je spremna za berbu.
Intenzivne pruge
Većina lubenica na domaćem tržištu ima prepoznatljive svetle i tamne pruge. Stručnjaci kažu da boja pruga takođe govori o zrelosti lubenice. Ako su zelene pruge intenzivne, a svetle žućkaste, to je dobar znak, lubenica je spremna za konzumaciju. Mrlje Ako lubenica ima mrlje, ne brinite. I to je dobar znak da je zaista zrelo i ukusno. Naime, te mrlje su otisak osušenih listova i peteljki na kojima je plod ležao dok je sazrevao.
Težina
Ako je lubenica teža nego što izgleda na prvi pogled, znači da je zrela i spremna za konzumaciju. Što je teži, to više vode i slatkoće sadrži.
Zvuk
Možda je najpopularniji način da se odredi zrelost lubenice tapkanjem po površini. Ako pri udaru ispušta zvuk, zreo je, ali ako je zvuk prigušen, mogli biste biti razočarani, kako izgledom tako i ukusom.
Forma
Lubenice pravilnog oblika su uvek bolji izbor od onih koje imaju određene izbočine i slične nepravilnosti koje ukazuju na to da su uzgajane na mestima gde nisu bile izložene dovoljno sunčeve svetlosti.
Evo nekoliko načina na koje soda bikarbona može poboljšati vaše zdravlje
Preuzmite android aplikaciju.