Sečenje luka često može biti zahtevan posao zbog neprijatne reakcije koje izaziva kod ljudi. Međutim, moguće je olakšati ovaj proces prilikom pripreme luka i iseći ga bez suza.
Koristite oštar nož
Držanje oštrih noževa je generalno dobra praksa, ali je posebno važno kada radite sa lukom. Oštar nož uzrokuje manje štete na luku, smanjujući količinu oslobođenog gasa. Tup nož će samo otežati rezanje i rezanje na kockice i produžiti vreme. Ulaganje u oštrenje noževa ili kupovina novog sečiva možda neće u potpunosti sprečiti plač, ali može smanjiti ovu neprijatnu pojavu.
Ohladite luk
Jedina stvar koju ovaj savet zahteva je da ohladite luk pre nego što počnete da kuvate. Ovo je možda najbolji metod za pokušaj, pošto se hemijske reakcije usporavaju na nižim temperaturama. Stavite luk u frižider 30 minuta pre nego što počnete da pripremate jelo. Pokušajte da radite brže, jer kako se luk zagreva, možda ćete osetiti kako vas oči peku. Imajte na umu da duže držanje luka u frižideru može dovesti do bržeg kvarenja, pa ovaj metod treba da koristite samo ako planirate da ga upotrebite odmah.
Koristite zaštitu za oči
Standardne naočare ili naočare za sunce mogu pomoći, ali najefikasniju zaštitu od gasova koji ova hrana daje obezbediće zaštitne naočare koje koriste građevinari i majstori, a mogu da rade i naočare za plivanje.
Koristite alternativne kuhinjske alate
Ako to možete priuštiti, investirajte u specijalizovane kuhinjske alate. Kupite dobar procesor hrane koji ima dodatak za sečenje na kockice ili kriške. Ovo smanjuje šanse za plakanje, jer je vaše vreme ekspozicije kraće, a ponekad je luk u zatvorenom okruženju. Postoji i jeftinija alternativa kao što je seckalica za povrće koju možete koristiti sa gotovo svim vrstama hrane i koja će vam uštedeti mnogo vremena za pripremu.
Koju su najčešće korišćeni sastojci u kuhinjama sveta, a koji u Srbiji
Preuzmite android aplikaciju.