Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Коју су најчешће коришћени састојци у кухињама света, а који у Србији

Храна је једна од основних потреба сваког живог бића, али и битан део људске културе и идентитета. Профили укуса и састојци који се користе у разним кухињама света причају причу о историји сваке земље, њеном географском положају и људима. Кроз уметност кувања људи изражавају своју креативност, деле традицију и стварају осећај заједништва.
Фото: Pexels/Angele j

У том светлу TasteAtlas спровео је истраживање како би открио најчешће коришћене састојке у разним земљама света. Налази пружају увид у јединствене и разнолике укусе који дефинишу поједину светску кухињу, али и сличности које повезују различите регије и културе.

11 најпопуларнијих кухиња света

Као најпопуларније светске кухиње TasteAtlas је навео 11 земаља: Италију, Шпанију, Јапан, Индију, Мексико, Турску, САД, Француску, Перу, Јужну Кореју и Тајланд. Ево који се састојци онде најчешће користе.

Италија: маслиново уље, црни бибер, бели лу, лук, маслац
Шпанија: маслиново уље, бели лук, лук, парадајз, јаја
Јапан: сојин умак, јаја, млади лук, свињетина, мирин
Индија: љута папричица, ђумбир, коријандер, бели и црни лук
Мексико: лук, бели лук, парадајз, тортиље, коријандер
Турска: лук, маслиново уље, јагњетина бели лук, першун
САД: лук, бели лук, црни бинер, брашно, говедина
Француска: маслац, црни бибер, бели лук, лук, јаја
Перу: лук, бели лук, црни бибер, кромпир, уље
Јужна Кореја: бели лук, соја умак, млади лук, сусамово, шећер
Тајланд: бели лук, рибљи умак, шећер, коријандер, љутика

Када погледамо резултате, можемо видети да постоје неке сличности у састојцима који се користе у тим земљама. Пример, лук и бели лук често се користе без обзира о којем је континенту реч, док је маслиново уље уобичајен састојак медитеранских земаља.

С друге стране, можемо видети неке јединствене и различите састојке који дефинишу сваку кухињу. У Јапану су умак од соје, млади лук и мирин (слатко рижино вино) кључни за стварање јединственог умами укуса, док су у Индији за пикантне и ароматичне ноте заслужни љуте папричице, ђумбир и коријандер. У Мексику су тортиље и коријандер синоними за одважне и живахне укусе тамошњих јела.

Европа

Еуропа је континент богате историје, културе и, наравно, кулинарских традиција. Истраживање које је провео TasteAtlas пружа увид у најчешће кориштене састојке у еуропским кухињама. Иако постоје неке сличности у састојцима који се користе у разним еуропским земљама, свака кухиња има своје јединствене окусе.

Бели лук и лук главни су састојци у многим еуропским кухињама, попут италијанске, француске, док је маслац кључан састојак у разним деловима света. Црни бибер интензивно се користи у већини еуропских кухиња, док млевена паприка додаје јединствени димљени укус мађарским и српским јелима.

Кромпир је кључни састојак немачке, ирске, португалске и пољске кухиње, а шаргарепу највише воле користити у Румунији и Пољској. У Хрватској се најчешће користи ових пет састојака: лук, црни бибер, бели лук, першин и маслиново уље.

У Србији бели и црни лук, свињетина, паприка и јаја.

Све у свему, састојци који се најчешће користе у еуропским кухињама одражавају разнолику и богату историју и културу континента. Свака земља и регија имају јединствене укусе и традицију, а употреба специфичних састојака и зачина оно је што сваку кухињу чини аутентичном и посебном.

Trik koji olakšava držanje krompira prilikom ljuštenja

Преузмите андроид апликацију.