Važno je da se dodatno brinete o sebi i svom imunitetu kako biste bili spremni da se borite protiv bolesti ako se ona dogodi.
Hranljive materije su najvažnija komponenta ovog saveta, pa je neophodno jesti raznovrsnu hranu koja nudi sve što je telu potrebno.
Ne treba zaboraviti ni vodu, ali postoji jedno piće koje će učiniti mnogo za vaš imunitet.
Pre svega, da li ste se ikada zapitali zašto ljudi češće obolevaju kada je napolju hladno?
Prvi razlog je što smo više u zatvorenom prostoru, pa smo ovih godina naučili da će se virusi najlakše širiti u zatvorenim prostorima. Na isti način, ljudi će češće donositi pogrešne odluke kada je zima, pa će jesti ne tako zdrave stvari, manje će jesti voće i povrće, koje je puno antioksidanata i vitamina.
Jutarnji napitak za zdravlje
Ako tražite piće za početak dana, posegnite za biljnim čajem. Zeleni čaj će obezbediti dozu kofeina, ali i antioksidanata i polifenola, biljnih sastojaka koji mogu da smanje upale i deluju kao zaštita od upalnih procesa i razvoja hroničnih bolesti poput raka. Takođe snižava holesterol i ima dokazana svojstva protiv raka. Kao i kafa i maka, sadrži kofein, a šolja zelenog čaja sadrži 24-40 miligrama kofeina, što je znatno manje od šoljice kafe, ali ne možete preterati ako pijete zeleni čaj sa kofeinom.
Kako upalni procesi mogu da oslabe imuni sistem, telu će biti mnogo teže da se odbrani od bolesti i oporavi. Stoga je vaš najvažniji zadatak da se brinete o zaštiti imunog sistema.
Zdravstvene prednosti zelenog čaja
Zeleni čaj ima bezbrojne koristi za organizam, a kada se konzumira može ojačati imunitet, zaštititi od hroničnih bolesti, razvoja raka, bolesti srca i mozga. Zeleni čaj sadrži šest osnovnih polifenola, poznatih kao katehini. Možda niste znali da je zeleni čaj povezan sa ubrzanim metabolizmom i bržim sagorevanjem masti. Istraživanja su takođe potvrdila da ovaj čaj pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i telo od štetnog UV zračenja i virusnih infekcija.
Kako pravilno pripremiti čaj?
Najveću korist ćete imati ako popijete sveže pripremljen čaj, koji je ostavljen između tri i pet minuta. Za ovih nekoliko minuta katehini izlaze na površinu i bolje deluju kada se čaj popije. Zeleni čaj napravljen od osušenih listova takođe sadrži više katehina. Čaj bez kofeina, instant ili gotov čaj u boci ima manje katehina, dok kapsule zelenog čaja imaju istu količinu ovih komponenti kao i sveže skuvani čaj.
Kako dodatak mleka utiče na čaj?
Tradicija ispijanja čaja sa mlekom potiče iz Engleske. Iako se zeleni čaj obično ne priprema sa mlekom, studije su pokazale da dodavanje mleka zaustavlja blagotvorno dejstvo katehina iz zelenog ili crnog čaja.
Četiri vrste biljaka mogu da vas rashlade leti, samo spremite čaj
Preuzmite android aplikaciju.