Умерена конзумација кафе, сада и службено, има позитивне ефекте на здравље. Како су поручили научници, после опсежних истраживања на узорку од 468.629 испитаника, установљено је да три шољице кафе дневно смањују стопу морталитета и ризик од можданог и срчаног удара.
Умерена конзумација кафе, сада и службено, има позитивне ефекте на здравље. Како су поручили са Универзитета „Семелвајс“ из Будимпеште и британског Универзитета „Краљице Мери“, после опсежних истраживања на узорку од 468.629 испитаника, установљено је да три шољице кафе дневно смањују стопу морталитета и ризик од можданог удара.
Учесници су упитани о њиховим навикама у испијању кафе и начину живота (нпр. пушење, физичке вежбе) у детаљном упитнику, а прикупљени су и подаци о њиховим индивидуалним кардиоваскуларним факторима ризика као што су висок крвни притисак, дијабетес и ниво холестерола.
Учесници су подељени у три групе: они који не пију кафу (нула шољица кафе дневно; 22,1%), они који пију мало кафе (0,5–3 шољице дневно; 58,4%) и они који су пили велику количину кафе (више од 3 шољице дневно; 19,5%).
Истраживачи су такође користили магнетну резонанцу (30.650 особа) да би боље разумели како навике испијања кафе утичу на анатомију и функционисање срца током времена.
Период праћења био је 11 година. Др Џудит Сајмон, доктор на Универзитету Семелвајс, која је водила студију, рекла је:
„Конзумација лагане до умерене кафе била је повезана са 12% мањим ризиком од укупне смртности и са 17% мањим ризиком од смрти узроковане кардиоваскуларним болестима у поређењу са онима који не пију кафу.
Поред тога, пола до три шољице кафе је било повезано са 21% мањим ризиком од можданог удара.“
Др Пал Маурович Хорват, који је надгледао студију, рекао је:
„Употребом МР скенирања могли смо да анализирамо ефекат редовног уноса кафе на структуру и функцију срца. Открили смо да је редовна конзумација лагане до умерене кафе корисна за здравље срца, уз сугестију да може успорити срчане промене везане за старење.“
Професор Стефен Петерсен са Истраживачког института Вилијам Харви на Универзитету „Краљица Мери“ у Лондону, кључни сарадник студије, додао је: „Велики узорак, повезани здравствени подаци и детаљан МРИ срца, као и скенови доступни у УК Биобанк понудили су снажну основу за решавање овог истраживачког питања.“
Претеривање није проблем
Према резултатима, лагана до умерена конзумација кафе није штетна са кардиоваскуларне тачке гледишта, а могла би бити корисна.
Колико знамо, ово је била највећа студија до сада која се фокусирала на ефекат кафе на здравље кардиоваскуларног система.
Студија је такође показала да је врста кафе такође важна у односу на здравствене предности.
„Већина учесника пила је млевену или инстант кафу. Млевена кафа у умереним количинама била је повезана са нижим ризиком од смртности, али ова корист није пронађена међу особама које пију инстант кафу. Разлог за ово може се односити на различите производне процесе млевених и инстант облика јер садрже различите адитиве”, рекла је коаутор др Захра Раиси Естабраг.
„Истраживање је такође показало да је чак и кафа без кофеина повезана са нижим ризиком од смртности од свих узрока, што такође сугерише да није само кофеин тај који игра кључну улогу што се тиче позитивних ефеката кафе“, рекла је др Џудит Сајмон са Универзитета „Семелвајс“.
Такође је важно истаћи да чак и код оних који су много пили кафу (више од 3 шољице дневно) нисмо нашли доказе о негативним кардиоваскуларним последицама – додаје др Маурович Хорват. „Међутим, у овој групи није било позитивних здравствених користи, као у групи оних који пију мало до умерено.“
Преузмите андроид апликацију.