Почетна > Србија
Србија

Јовановић: Последице НАТО агресије трајне, агресија настављена другим средствим

Дипломата и некадашњи министар иностраних послова Савезне Републике Југославије Владислав Јовановић изјавио је данас, поводом годишњице НАТО бомбардовања на Србију, односно СРЈ, да су последице те агресије трајне и да се огледају и у данашњим односима Србије са НАТО, јер њихови циљеви још нису доведени до краја.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„Агресија се наставља, али другим средствима. Завршен је њен војни део, али и даље стоји нерешен проблем наше јужне покрајине које НАТО земље на челу са САД сматрају дефинитивно изгубљеном за нас, због чега су пожурили да она прогласи независност, муњевито је признали, док многе земље нису то учиниле. Остало је да изврше притисак на нас. У том смислу, можемо рећи да се агресија наставља политичким и психолошким средствима и политиком високог подигнутог штапа“, оценио је Јовановић за Танјуг.

Како каже, НАТО агресија на СРЈ био је образац којим је запад поручио свим земљама да не оспоравају светски поредак и америчку хегемонију.

„То је јавно потврдио и некадашњи заменик америчког државног секретара Строуб Талбот који је јавно рекао да су хуманитарни разлози за бомбардовање изговор да се казни земља која се није приклонила новом светском поретку и да се упути сигнал свим другим земљама“, нагласио је Јовановић.

Он је додао да је проблем у томе што Србија треба да сарађује са њима, што значи, како каже, да жртва треба да сарађује са агресором да би се он „намирио“ у својим циљевима, а то је да се Србија одрекне своје јужне покрајине и да она постане међународно призната држава и као таква примљена у УН.

„То је још увек незавршен посао НАТО у односу на нас. Они су више пута најавили, у случају да ми не будемо кооперативни, да следе мере одмазде које нису мале, које могу да је врате уназад и направе од Србије парија државу“, оценио је Јовановић.

Он сматра да се Србија држи одлично у веома тешкој ситуацији, али да мисли да је погрешила што није спустила односе са земљама Запада које су признале тзв. Косово као независну државу на ниво конзуларних односа.

„Државе које су признале тзв. Косово не могу да буду наши стратешки партнери. Не знам зашто би Француска, Италија, Турска биле нама блиске када су признале нашу јужну покрајину и погазиле свој глас када је Србија примљена у УН у својим границама. Ако ми такве земље третирамо као стратешке партнере, оне су охрабрене да је Србија на путу да једног дана учини још један уступак и призна Косово“, сматра Јовановић.

Објашњава да није за конфликт с тим државама, него за стварање партнерског односа, али да Србија не би требало да игнорише то што су они признали тзв. Косово као независну државу.

„Србија у укупној слици на Балкану јача у очима свих, па и оних који су признали тзв. Косово. Они ће временом сами доћи до закључка да им није у интересу да се задовоље мањим, а да губе оно што је веће и значајније, а то је Србија“, сматра Јовановић.

На питање како се напад на СРЈ одразио на укупне међународне односе, Јовановић каже да се ти односи убрзано сурвавају, јер су САД почеле да схватају да постоје снаге које нарастају и које би могле у перспективи да угрозе њихов монополски положај и зато су, како каже, повеле превентивне акције.

„Прво да Русију, ако могу, запосле ратом у Украјини, да је исцрпу и, ако је могуће, да произведу политичке промене тамо. То би довело до приближавања Русије западу и ослободило му руке да се конфронтира са Кином у следећој рунди. То је њихово очекивање, али очекивања су произвољна и скоро никада се не поклапају са стварношћу“, истиче Јовановић.

Каже да се светски односи убрзано поларизују и да се с једне стране ствара источни блок који се осећа све више угрожен од офанзивне политике запада и све више покушава да се структуира у чему има све више успеха.

Придружују му се, како наводи, земље које су традиционално прозападне као што су Турска, Саудијска Арабија, Мексико, Јужноафричка Република, а агресивна политика запада, додаје, довела је до неочекиваних резултата.

„Земље су почеле да схватају да само поседовање атомске бомбе може да одврати велике силе од напада на мале земље, па се, поред Ирана, појавио велики број земаља које су их желеле. Сем тога, почеле су да се окрећу источним земљама Кини, Русији и Индији. То је веома лоше за запад, изолује га од остатка света и то ће га вероватно натерати да се сам коригује, пронађе начин за смиривање ситуације и враћање на традиционалне облике међународних односа“, закључио је Јовановић.

Све то обесхрабрује, каже, али додаје да верује да ће се обе стране убрзо вратити принципима Повеље УН или је заменити неком сличном организацијом и да ће схватити да односи у свету морају да се базирају на принципима, јер без тога нема мира и стабилности у свету.

Šainović: Hrabrost građana odvratila NATO od kopnene intervencije

Преузмите андроид апликацију.