Почетна > Србија
Србија

Шаиновић: Храброст грађана одвратила НАТО од копнене интервенције

Потпредседник Владе Савезне Републике Југославије (СРЈ) у време НАТО агресије, Никола Шаиновић, оценио је да Србија није ништа могла да уради да би спречила бомбардовање које је почело на данашњи дан пре 24 године, а да је само храброст и одлучност грађана одвратила НАТО копнену интервенцију на Косову и Метохији.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Шаиновић је за Танјуг рекао да је НАТО бомбардовање био својеврсни референдум српског народа одзивом на мобилизацију, јер је мобилизација 40 одсто била завршена пре бомбардовања, а 60 одсто када је бомбардовање већ почело.

„Био сам на Косову и видео сам колоне возила које су долазиле из Србије да се распореде на положаје. Та одлучност и храброст је одвратила НАТО копнену интервенцију на Косову. Та војска није отишла да би се борила са ОВК, јер је за то било довољно војске и без тога. Она је запосела три линије одбране. Једну на самој граници, другу на централном Косову да одговоре ако падне граница, а трећу на северу Косова. Те три линије су одвратиле копнену интервенцију, разориле ОВК и принудиле НАТО да се врати у УН и да нам да Резолуцију 1244“, рекао је Шаиновић.

Према његовом мишљењу, Србија није ништа могла да уради да би спречила НАТО бомбардовање, али каже да је тадашња СРЈ успела да одврати НАТО од окупације земље и врати је у УН где је СРЈ признат суверенитет на КиМ.

„И то је био максимални домет у тим околностима. Учинили смо све што смо знали и умели са тим знањима и ресурсима, у ситуацији без савезника и икакве подршке. И то у односу 1:2.000. Морате да стално водите рачуна о реалности, а то је да сила која у једном моменту мисли да је свемогућа не поштује ништа. Никада не можете све, јер нисте сами на свету, посебно у присуству великих сила“, рекао је Шаиновић.

Он је рекао и да су постојале само две алтернативе и то да се СРЈ и Косово једним потписом предају под надлежност и окупацију НАТО, што, како је рекао, није могло да се учини или да се браните када сте на својој земљи.

„Многи људи мисле да је било могуће другачије. Али није. Било је узми или остави“, рекао је Шаиновић.

Он подсећа да је пре почетка сукоба закључен споразум Милошевић-Ругова о образовању, да су текли преговори о самоуправи у којима је учествовао садашњи амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Већ 1998. реализује се спозум о образовању, али се догађа и раст напада бивше ОВК и по њему историјска ствар, а то је прелазак САД на страну другог учесника унутар албанског корпуса.

„САД напуштају Ругову и прелазе на страну ОВК“, рекао је Шаиновић.

Он је подсетио на снимак Ричарда Холбрука који седи са припадником тзв. ОВК који држи калашњиков.

„Он ту демонстрира нама, Албанцима и свету на чијој је страни од тог момента Америка. Сви преговарачи од тада представљају ОВК. Они не преговорају већ само гледају када ће Американци да им дају државу, јер су им обећали. То су били преговори без преговора, зато је и Рамбује био такав“, констатује Шаиновић.

Он сматра и да је Србија у Хагу ослобођена одговорности за пропаст преговора у Рамбујеу, јер је Хашки суд, како је рекао, закључио да је Мадлен Олбрајт демонтирала преговоре у Рамбујеу.

Наглашава да су најгоре последице бомбардовања жртве и то што смо морали, по Резолуцији, да повучемо своје снаге са Косова и Метохије, али и да су последице по земљу биле огромне.

„Економске, еколошке, социјалне. Повлачење српског народа са КиМ донело је патње које ће трајати деценијама. Индустрија би данас била много јача да није претрпела такве губитке. Ово је прилика да се подсетимо и никада не заборавимо, посебно жртве и хероје који су дали животе бранећи земљу“, поручио је Шаиновић.

На констатацију да смо и сада у ситуацији „узми или остави“, Шаиновић одговара да је тада била ситуација таква да је Русија била слаба, а да је сада у рату.

„Та равнотежа која је била ових 10 година омогућила је Србији да ојача свој политички капитал кроз сарадњу са Русијом, Кином, али и Вашингтоном и да обезбеди политички кредит да бар минимум потписаног мора да се спроведе. Како војници кажу, предња одбрана је Заједница српских општина и неувођење санкција Русији. Ултиматуми ће се наставити, јер империја која је замислила овај пројекат није завршила посао“, закључио је Шаиновић.

Dan kada smo svi postali meta i kada je zlo pobedilo razum – NATO bombardovanje 24. mart (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.