Početna > Život i stil
Život i stil

Jestivo cveće koje će ulepšati vaše obroke

Jestivo cveće je oduvek korišćeno kao dodatak brojnim jelima kao što su salate i deserti, pa čak i u pićima, gde ne samo da su dekorativni već i daju posebnu aromu i ukus.
Foto: Pixabay/Pexels

Najčešće korišćene biljke u kuhinji su ljubičice, maćuhice, neven, lavanda, neven, boražina i ruža.

Većina jestivog cveća sadrži brojne hranljive materije poput vitamina A i C, a takođe je bogata antioksidansima i ima antiinflamatorna svojstva.

Cveće je jedan od najlepših i najčešćih ukrasa za naše terase, dvorišta i domove, a može biti i ukras na našim tanjirima i čašama.

I onaj jestivi. Jestivo cveće se od pamtiveka koristi u brojnim kuhinjama širom sveta, ne samo zbog lepote i šarma koje pruža svojim izgledom, već i zbog specifične arome koju ostavlja za sobom.

Pored toga, koristi se i kao prirodna boja. Sveže jestivo cveće se najčešće koristi za ukrašavanje poslastica, u salatama, kockama leda, sa začinima u raznim namazima i sl.

Koje cveće je jestivo?

Ljubičice

Pošto potiču od iste vrste, i ljubičice su jestive i imaju delikatan ukus. Ljubičica je slatka i blago zemljana sa blagim notama meda i vanile. Osvežavajuće je, zbog čega se najčešće koristi u desertima kao što su kolači, makaroni, panakota i sl. Može se kandirati, ali i koristiti u salatama.

Neven

Sveži cvetovi nevena imaju pikantan, biber ukus, što ih čini idealnim za kombinovanje sa salatama kao što su zelena salata, rimska salata, rendana šargarepa i slično. Zbog jarkih žutih i narandžastih boja idealni su i kao ukras u slanim jelima.

Sveži cvetovi nevena su blagog, blago gorkog ukusa sa blago izraženim bibernim notama, dok osušeni njihov ukus i aroma postaju intenzivniji sa izraženijim gorkim tonovima. Sveži neven se najčešće koristi u raznim salatama, ali se može dodati i raznim jelima kao što su supe i čorbe u sušenom obliku da bi im dao boju. Iz tog razloga, neven se često koristi kao zamena za mnogo skuplji šafran.

Lavanda

Cvetovi lavande imaju slatki, cvetni ukus sa blagim citrusnim notama. Često se koriste za aromatiziranje deserta, pripremanje čajeva i kao dekoracija i aroma u koktelima. Lavandu je važno koristiti u umerenim količinama kako njene intenzivne arome ne bi nadjačale druge ukuse.

 Ruža

S obzirom na to da ruže dolaze u velikom broju različitih sorti, važno je za početak odabrati one koje su jestive. Neke od jestivih sorti ruža su peščana ruža (rosa rugosa), galska ruža (rosa gallica) i šipak (rosa damascena). Iako se ukusi jestivih ruža razlikuju od vrste do vrste, ipak se može reći da su blage, sa aromama meda i voća. Neki imaju blaži i svežiji ukus dok su neki kiseliji.

Latice ruže se koriste u svežem i sušenom obliku. Koriste se kao ukras u salatama i poslasticama, za aromatiziranje pića, slatkiša, džemova, čajeva i sl.

Na šta treba paziti kod jestivog cveća

Prilikom konzumiranja jestivog cveća, najvažnije je voditi računa da cveće dolazi sa čistih područja koja nisu tretirana pesticidima. Osim toga, važno je da nisu u blizini puteva, fabrika itd.

Takođe, svaki cvet treba temeljno oprati potapanjem u vodu i ispiranjem da bi se uklonila sva prašina. Jestivo cveće bi bilo najbolje uzgajati kod kuće, što je vrlo lako uraditi na balkonu ili u bašti.

Zaključak

Cveće svih vrsta se od pamtiveka koristi u brojnim kuhinjama širom sveta, ne samo kao dekoracija već i kao sastojak koji daje poseban ukus i aromu. Jestivo cveće dolazi u bezbroj oblika. Prilikom konzumiranja jestivog cveća važno je voditi računa da ono dolazi iz čistih područja koja nisu tretirana pesticidima i da se ne nalaze u blizini puteva ili fabrika.

Svaki obrok može biti hranljiviji. Evo kako!

Preuzmite android aplikaciju.