Početna > Život i stil
Život i stil

Jedite ovo povrće što više jer ima mnoge nutritivne prednosti

Ova namirnica svoju sezonu otvara u kasno proleće i rano leto, kada se najviše bere. Ne samo da su zelene i žute tikvice ukusne, pristupačne i raznovrsne, već nude i mnoge nutritivne prednosti.
Foto: Pixabay/outsideclick

Smatra se da jedna porcija seckane tikvice (jedna šolja) ima 21 kaloriju, 1,5 grama proteina, manje od pola grama masti, 3,9 grama ugljenih hidrata, uključujući 1,24 grama vlakana i oko 3,1 grama (prirodnog) šećera.

Bogate su antioksidansima za podršku imunološkom zdravlju

Tikvice su bogate vitaminima A i C i brojnim biljnim jedinjenjima, uključujući polifenole i karotenoide, grupu biljnih pigmenata. Svi ovi mikronutrijenti su antioksidansi koji pomažu telu da smanji upalu i bori se protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji, kada im se dozvoli da se akumuliraju u velikim količinama u telu, mogu dovesti do skoro svake hronične bolesti.

Tikvice sadrže važne hranljive materije za zdravlje očiju

Kada je u pitanju održavanje zdravih očiju i vida, tikvice takođe mogu biti korisne. Dva karotenoida koja se nalaze u tikvicama, lutein i zeaksantin, povezani su sa poboljšanjem zdravlja očiju, kao i vitamin A.

Tikvice utiču na holesterol i krvni pritisak

Takođe je poznato da tikvice podržavaju zdravlje srca, zahvaljujući sadržaju vlakana, kalijuma, magnezijuma i vitamina K. U tikvicama ćete pronaći pektin, vrstu rastvorljivih vlakana koja se vezuju za holesterol u gastrointestinalnom traktu, izbacujući ga iz organizma kroz otpad, umesto da se apsorbuje u krv. Unos vlakana takođe može doprineti normalnom nivou krvnog pritiska, koji je od suštinskog značaja za optimalno zdravlje srca. U međuvremenu, kalijum i magnezijum su elektroliti koji igraju vitalnu ulogu u normalnom otkucaju srca. I na kraju, vitamin K je sastavni deo zdravog zgrušavanja krvi, još jedan važan aspekt ukupnog zdravlja srca.

Sadrže vlakna za zdravo varenje i mikrobiom creva

Rastvorljiva vlakna koja se nalaze u tikvicama su korisna za zdrave crevne bakterije. Visok sadržaj vode koji se nalazi u tikvicama pomoći će podržati varenje, olakšati apsorpciju hranljivih materija i sprečiti uobičajene probleme kao što je zatvor.

Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga dece

Preuzmite android aplikaciju.