Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једемо их свакодневно, а опасне су ако претерамо: Намирнице због којих можете да дехидрирате

Сигурно сте приметили да после неке хране имате неодољиву потребу за водом. Та жеђ вас тера да пијете чашу воде једну за другом. Стручњаци упозоравају да, уколико желимо да наш организам буде хидриран, није довољно само да пијемо много воде, већ треба и да водимо рачуна о уносу одређених намирница.
Фото: Pexels/Andrea Piacquadio

Студија коју су спровели амерички нутриционисти показала је невероватну чињеницу да 75 одсто људи пати од хроничне дехидратације. Вероватно сте чули да треба смањити унос намирница са високим садржајем натријума и соли, али ту се списак не завршава. Дехидратацију моги изазвати и друге врсте хране.

1. Сушена ћуретина

Сушена ћуретина јесте богата протеинима, тако да је добра опција за оне који су на протеинској дијети. Али висок садржај протеина и со која је неизоставни састојак исушиће ваше тело. Зато је препоручљиво да узимате мање порције.

2. Теста од целог зрна

Иако тесто и тестенине од целог зрна многи који воде рачуна о исхрани воле да једу, треба обратити пажњу на остале ствари. Ово тесто садржи натријум за „повећање запремине“ и спречавање ферментације теста. Веће количине натријума изазивају јачи осећај жеђи коју осећате. Ове намирнице садрже влакна која брзо апсорбују воду и тако одузимају воду вашем организму.

Фото: Pexels/Anastasiya Gepp
3. Кофеин

Најновије студије су показале да кофеин може убзати дехидратацију организма. Због тога се и препоручује да се уз шољицу кафе узме и чаша воде, али и да више пијете воде током дана.

4. Соја сос

Као и код претходних намирница, и соја сос садржи доста натријума, који несумњиво води до дехидратације.

Deserti, slatki saveznici pri mršavljenju

Преузмите андроид апликацију.