Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Десерти, слатки савезници при мршављењу

Чак и ако нисте професионални тренер или дијететичар, избацивање десерта из плана исхране када желите да смршате вероватно је прва ствар коју урадите или предлажете другима.
Фото: Pixabay/Daria_Yakovleva

Десерти се, ипак, повезују са шећером који има негативну репутацију међу људима који желе да изгубе килограме. Међутим, не само да је у реду да поједете десерт повремено, већ да десерти у ствари помажу при мршављењу!

Треба да схватимо да је концепт добре, лоше и хране која је потпуно забрањена када сте на дијети, препун мана. Не постоји универзалност када је реч о плановима исхране и мршављењу.

Захтеви вашег тела веома су различити од захтева тела ваших пријатеља, породице, тако да је кључно да слушате своје тело и схватите шта је добро за вас. Можда ће вама десерти више помоћи при мршављењу.

Према недавној студији објављеној у САД-у, ако прво поједете десерт, уместо да га традиционално поједете након оброка, можда ћете појести мање калоричне хране и тако успут изгубити килограме. Наравно, када говоримо о десертима, говоримо о оним „правим”, омиљеним посластицама.

Фото: Pixabay/GLady

Студија је објаснила да, када су учесници појели свој десерт на почетку оброка, па наставили да једу, појели су мање калорија касније. Чак је ефекат свесности о томе да ће јести нешто слатко био довољно јак за промену става, тако да се показало да десерт у ствари помаже при мршављењу.

За закључење истраживања, 134 члана било је упитано да изабере између четири различите опције за десерт у оквиру оброка: воће или чизкејк током ручка или исто то, само након ручка.

Резултати су били шокантни, најблаже речено. Око 70 одсто учесника који су одабрали прво чизкејк, узело је касније здравији ручак у поређењу са онима који су узели воће. Чак, они који су јели чизкејк после ручка, конзумирали су око 150 калорија више него они који су узели прво посластицу.

Главни разлог иза овога јесте тај да се, када прво једете здрав оброк, углавном радујете укусном и сласном десерту, али ако сте већ задовољили своју потребу за слатким, то вас некако тера да изаберете нешто лаганије, и то подсвесно. На овај начин десерти у ствари помажу при мршављењу.

Другим речима, додатно, конзумирање посластица умерено може да вам помогне у томе да смањите жудње за таквом храном и да останете на правом путу када је реч и о тренинзима.

Kako da smršate dok spavate? Pridržavajte se ovih najjednostavnijih stvari

Преузмите андроид апликацију.