Početna > Biznis
Biznis

Izvoz jabuka u Rusiju pao 48 odsto

Srpski izvoz u Rusku Federaciju je opao za 26 odsto u martu kada je zbog početka rata u Ukrajini neizvesnost bila na vrhuncu. Ali su srpske kompanije nastavile da sa manje ili više teškoća prodaju robu na ovom tržištu, a glavne prepreke su im skup transport i otežana naplata.
Foto: Unsplash/missxnou

U jednom trenutku srpske firme nisu mogle navodno da naplate oko 40 miliona evra potraživanja zbog pogrešnih uplata, odnosno administrativnih začkoljica koje su nastale u „svift” sistemu međunarodnog plaćanja nakon što je Naša Aik banka preuzela rusku Sber banku.

Milica Dević, menadžerka za prodaju u kompaniji „ITN Eko Povlen”, koja u Rusiju izvozi smrznuto voće, kaže da je naplata problematična jer su blokirane ruske državne banke i da može da se radi samo preko stranih banaka. Kod nas je veliki problem nastao kada je Sber banka u Srbiji prodata Aik banci, jer nisu unapred obavešteni klijenti.

„Kupci robe su novac uplaćivali na stare račune. Računi su ostali isti, ali u „svift” poruci nije više trebalo da stoje prva tri slova Sber, već Aik banke. Klijenti nisu znali. To „svift” smatra pogrešnom uplatom. U jednom trenutku je bilo takvih uplata, odnosno pogrešnih naloga u vrednosti od oko 40 miliona evra. Aik banka nema sva ta sredstva da vrati nazad, pa da ih primi ponovo sa pravilno popunjenom uplatnicom“ objašnjava Devićeva.

Napominje da je prevoz robe drastično poskupeo. Transport od Srbije do moskovske oblasti koji je pre krize koštao dve do tri hiljade evra, sada se plaća od pet do šest hiljada evra.

Dodaje da su Rusi zainteresovani za našu robi i da su ih nedavno posetili ruski kupci sa kojima godinama sarađuju a nikada do sada nisu dolazili. Posetili su nekoliko firmi u Srbiji i nadaju se da će na jesen potpisati nove ugovore.

Šta su tokeni?

Preuzmite android aplikaciju.