Почетна > Бизнис
Бизнис

Шта су токени?

Технички „токен“ је само још једна реч за „криптовалуту“ или „криптосредство“. Међутим све више добија и друга, специфична значења у зависности од контекста.
Први је да опишу све криптовалуте осим Bitcoina и Ethereuma  (иако су технички такође токени).
Фото: Wikimedia Commons/ CryptoWallet.com Images

Други је да се опишу одређена дигитална средства која “раде” на blockchain-у друге криптовалуте, као што то раде многи децентрализовани финансијски или DeFi токени.

Токени имају огроман спектар потенцијалних функција, од помоћи да се омогући децентрализована размена до продаје ретких предмета у видео играма. Али свима се може трговати или се могу држати као и свака друга криптовалута.

„Токен“ је реч коју често чујете када се говори о криптовалути. У ствари, можда ћете чути да се Битцоин описује као „крипто токен“ или нешто слично, јер технички сва криптоактива се такође могже описати као токен. Али та реч све више добија два специфична значења која су довољно уобичајена да постоји велика шанса да ц́ете их ускоро срести, ако већ нисте чули за њих.

Као што смо већ рекли „Токен“ се често односи на било коју криптовалуту осим Bitcoina и Ethereuma (иако су они такође технички токени). Пошто су Bitcoina и Ethereum далеко највеће две криптовалуте, корисно је имати реч која ће описати универзум других новчића. (Још једна реч коју бисте могли чути са готово истим значењем је „алткоин“.)
Друго, све чешће, значење за „токен“ има још специфичнију конотацију, а то је да опише криптоактиву која се покреће на blockchain-у друге криптовалуте. Наићи ћете на ову употребу ако се заинтересујете за децентрализоване финансије (или DeFi). Док криптовалута као што је Bitcoin има сопствени наменски блок ланац (blockchain), DeFi токени као што су Chainlink и Aave покрећу или користе постојећи blockchain.

Токени у овој другој категорији помажу децентрализованим апликацијама да ураде све, од аутоматизације каматних стопа до продаје виртуелних некретнина. Али они се такође могу држати или трговати као и свака друга криптовалута.

Зашто су токени важни?

С обзиром на то да ћете често наилазити на ту реч док истражујете криптовалуте, корисно је разумети неке уобичајене конотације. Али поред дефиниције шта је то токен постоје велике и неке криптоактиве које у свом имену имају реч „токен“.

Ево неколико примера:
DeFi токени: Децентрализовани финансијски токени представљају нови свет протокола заснованих на криптовалутама који имају за циљ да репродукују традиционалне функције финансијског система (кредитирање и штедња, осигурање, трговање), појавио се последњих година. Ови протоколи издају токене који обављају широк спектар функција, али се такође могу трговати или држати као било која друга криптовалута.
Guvernancе токени: Ово су специјализовани DeFi токени који власницима дају реч о будућности протокола или апликације, који (пошто су децентрализовани) немају одборе директора или било које друго централно тело. Популарни протокол штедње Compound, на пример, издаје свим корисницима токен који се зове COMP. Овај токен даје власницима право да гласају о томе како се Цомпоунд надограђује. Што више COMP токена имате, више гласова добијате.
Non-Fungible Tokens: НФТ (незаменљиви токени) представљају власничка права на јединствено дигитално или стварно средство. Могу се користити да отежају копирање и дељење дигиталних креација (проблем који разуме свако ко је икада посетио Торент локацију пуну најновијих филмова и видео игрица). Такође су коришћени за издавање ограниченог броја дигиталних уметничких дела или продају јединствених виртуелних средстава попут ретких предмета у видео игрици.
Security tokens: Сигурносни токени су нова класа средстава која имају за циљ да буду крипто еквивалент традиционалних хартија од вредности као што су акције и обвезнице. Њихов главни случај употребе је продаја удела у компанији (веома слично акцијама или делимичним акцијама које се продају преко конвенционалних тржишта) или другим предузећима (на пример, некретнина) без потребе за брокером. Пријављено је да велике компаније и стартапи истражују сигурносне токене као потенцијалну алтернативу другим методама прикупљања средстава.

Može biti samo jedan: Ruski Pancir S protiv turskog Barjaktara TB2

 

Преузмите андроид апликацију.