Početna > Biznis
Biznis

Šta su tokeni?

Tehnički „token“ je samo još jedna reč za „kriptovalutu“ ili „kriptosredstvo“. Međutim sve više dobija i druga, specifična značenja u zavisnosti od konteksta.
Prvi je da opišu sve kriptovalute osim Bitcoina i Ethereuma  (iako su tehnički takođe tokeni).
Foto: Wikimedia Commons/ CryptoWallet.com Images

Drugi je da se opišu određena digitalna sredstva koja “rade” na blockchain-u druge kriptovalute, kao što to rade mnogi decentralizovani finansijski ili DeFi tokeni.

Tokeni imaju ogroman spektar potencijalnih funkcija, od pomoći da se omogući decentralizovana razmena do prodaje retkih predmeta u video igrama. Ali svima se može trgovati ili se mogu držati kao i svaka druga kriptovaluta.

„Token“ je reč koju često čujete kada se govori o kriptovaluti. U stvari, možda ćete čuti da se Bitcoin opisuje kao „kripto token“ ili nešto slično, jer tehnički sva kriptoaktiva se takođe mogže opisati kao token. Ali ta reč sve više dobija dva specifična značenja koja su dovoljno uobičajena da postoji velika šansa da ćete ih uskoro sresti, ako već niste čuli za njih.

Kao što smo već rekli „Token“ se često odnosi na bilo koju kriptovalutu osim Bitcoina i Ethereuma (iako su oni takođe tehnički tokeni). Pošto su Bitcoina i Ethereum daleko najveće dve kriptovalute, korisno je imati reč koja će opisati univerzum drugih novčića. (Još jedna reč koju biste mogli čuti sa gotovo istim značenjem je „altkoin“.)
Drugo, sve češće, značenje za „token“ ima još specifičniju konotaciju, a to je da opiše kriptoaktivu koja se pokreće na blockchain-u druge kriptovalute. Naići ćete na ovu upotrebu ako se zainteresujete za decentralizovane finansije (ili DeFi). Dok kriptovaluta kao što je Bitcoin ima sopstveni namenski blok lanac (blockchain), DeFi tokeni kao što su Chainlink i Aave pokreću ili koriste postojeći blockchain.

Tokeni u ovoj drugoj kategoriji pomažu decentralizovanim aplikacijama da urade sve, od automatizacije kamatnih stopa do prodaje virtuelnih nekretnina. Ali oni se takođe mogu držati ili trgovati kao i svaka druga kriptovaluta.

Zašto su tokeni važni?

S obzirom na to da ćete često nailaziti na tu reč dok istražujete kriptovalute, korisno je razumeti neke uobičajene konotacije. Ali pored definicije šta je to token postoje velike i neke kriptoaktive koje u svom imenu imaju reč „token“.

Evo nekoliko primera:
DeFi tokeni: Decentralizovani finansijski tokeni predstavljaju novi svet protokola zasnovanih na kriptovalutama koji imaju za cilj da reprodukuju tradicionalne funkcije finansijskog sistema (kreditiranje i štednja, osiguranje, trgovanje), pojavio se poslednjih godina. Ovi protokoli izdaju tokene koji obavljaju širok spektar funkcija, ali se takođe mogu trgovati ili držati kao bilo koja druga kriptovaluta.
Guvernance tokeni: Ovo su specijalizovani DeFi tokeni koji vlasnicima daju reč o budućnosti protokola ili aplikacije, koji (pošto su decentralizovani) nemaju odbore direktora ili bilo koje drugo centralno telo. Popularni protokol štednje Compound, na primer, izdaje svim korisnicima token koji se zove COMP. Ovaj token daje vlasnicima pravo da glasaju o tome kako se Compound nadograđuje. Što više COMP tokena imate, više glasova dobijate.
Non-Fungible Tokens: NFT (nezamenljivi tokeni) predstavljaju vlasnička prava na jedinstveno digitalno ili stvarno sredstvo. Mogu se koristiti da otežaju kopiranje i deljenje digitalnih kreacija (problem koji razume svako ko je ikada posetio Torent lokaciju punu najnovijih filmova i video igrica). Takođe su korišćeni za izdavanje ograničenog broja digitalnih umetničkih dela ili prodaju jedinstvenih virtuelnih sredstava poput retkih predmeta u video igrici.
Security tokens: Sigurnosni tokeni su nova klasa sredstava koja imaju za cilj da budu kripto ekvivalent tradicionalnih hartija od vrednosti kao što su akcije i obveznice. Njihov glavni slučaj upotrebe je prodaja udela u kompaniji (veoma slično akcijama ili delimičnim akcijama koje se prodaju preko konvencionalnih tržišta) ili drugim preduzećima (na primer, nekretnina) bez potrebe za brokerom. Prijavljeno je da velike kompanije i startapi istražuju sigurnosne tokene kao potencijalnu alternativu drugim metodama prikupljanja sredstava.

Može biti samo jedan: Ruski Pancir S protiv turskog Barjaktara TB2

 

Preuzmite android aplikaciju.