Почетна > Бизнис
Бизнис

Извоз јабука у Русију пао 48 одсто

Српски извоз у Руску Федерацију је опао за 26 одсто у марту када је због почетка рата у Украјини неизвесност била на врхунцу. Али су српске компаније наставиле да са мање или више тешкоћа продају робу на овом тржишту, а главне препреке су им скуп транспорт и отежана наплата.
Фото: Unsplash/missxnou

У једном тренутку српске фирме нису могле наводно да наплате око 40 милиона евра потраживања због погрешних уплата, односно административних зачкољица које су настале у „свифт” систему међународног плаћања након што је Наша Аик банка преузела руску Сбер банку.

Милица Девић, менаџерка за продају у компанији „ИТН Еко Повлен”, која у Русију извози смрзнуто воће, каже да је наплата проблематична јер су блокиране руске државне банке и да може да се ради само преко страних банака. Код нас је велики проблем настао када је Сбер банка у Србији продата Аик банци, јер нису унапред обавештени клијенти.

„Купци робе су новац уплаћивали на старе рачуне. Рачуни су остали исти, али у „свифт” поруци није више требало да стоје прва три слова Сбер, већ Аик банке. Клијенти нису знали. То „свифт” сматра погрешном уплатом. У једном тренутку је било таквих уплата, односно погрешних налога у вредности од око 40 милиона евра. Аик банка нема сва та средства да врати назад, па да их прими поново са правилно попуњеном уплатницом“ објашњава Девићева.

Напомиње да је превоз робе драстично поскупео. Транспорт од Србије до московске области који је пре кризе коштао две до три хиљаде евра, сада се плаћа од пет до шест хиљада евра.

Додаје да су Руси заинтересовани за нашу роби и да су их недавно посетили руски купци са којима годинама сарађују а никада до сада нису долазили. Посетили су неколико фирми у Србији и надају се да ће на јесен потписати нове уговоре.

Šta su tokeni?

Преузмите андроид апликацију.