Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Изложба “Феминистичка авангарда 70-их. Радови из VERBUND КОЛЕКЦИЈЕ, Беч” у МСУВ

Изложба “Феминистичка авангарда 70-их. Радови из VERBUND КОЛЕКЦИЈЕ, Беч” биће свечано отворена у четвртак, 19. маја у 20 часова у Музеју савремене уметности Војводине, у оквиру програма “Хероине” Нови Сад – Европска престоница културе 2022.
Фото: Музеј савремене уметности Војводине

На отварању ће говорити Бранислава Секулић, директорка МСУВ, др Габриеле Шор, кустоскиња изложбе и директорка VERBUND КОЛЕКЦИЈЕ, Адријан Фајкс, директор Аустријског Културног Форума у Београду, и др Сања Којић Младенов, кустоскиња изложбе, МСУВ.

“Изложба „Феминистичка авангарда 1970-их. Радови из VERBUND КОЛЕКЦИЈЕ, Беч“ представља јединствену прилику да се, на једном месту, сагледа уметничка пракса интернационално признатих уметница, које до сада углавном нису имале прилику да буду представљене у нашој средини. Истовремено, то је и могућност да се направи паралела и укаже на позиције уметница из локалног уметничког контекста, презентацијом уметничких радова из колекције МСУВ кроз изложбу „На путу слободе“. Циљ је афирмација женског доприноса развоју историјских уметничких пракси и указивање на значај еманципације музејских институција и шире јавности”, истиче кустоскиња Сања Којић Младенов.

У оквиру изложбе ће бити одржана вођења кроз изложбу и два пратећа програма.

У петак 20. маја у 18 часова, у Кино Сали МСУВ, биће одржана промоција књиге Каталин Ладик „Могу ли да живим на твом лицу: романескна животна прича / Каталин Ладик“, у издању Савеза Феминистичких организација „(Ре)конекција“ из Новог Сада.

У среду 25. маја у 19 часова, у истом простору ће бити представљена књига Јасмине Тумбас, „I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

Ова међународна групна изложба обухвата дела интернационалних уметница из колекције VERBUND, од којих ће се за изложбу у Новом Саду направити посебан избор, уз сегмент радова уметница из колекције МСУВ.

Кустоскиња изложбе “Феминистичка авангарда 70-их. Радови из VERBUND КОЛЕКЦИЈЕ, Беч” је др Габриеле Шор, а изложбе “На путу слободе” из колекције МСУВ је др Сања Којић Младенов.

Међу уметницама заступљеним у VERBUND КОЛЕКЦИЈИ су: Џуди Чикаго (Judy Chicago), VALIE EXPORT, Сања Ивековић, Каталин Ладик, Синди Шерман (Cindy Sherman), Биргит Јургенсен (Birgit Jürgenssen) и друге.

Партнери на пројекту су Музеј савремене уметности Војводине, Нови Сад, VERBUND COLLECTION, Беч, Аустријски културни форум из Београда и Фондација Нови Сад – Европска престоница културе 2022.

Покровитељ МСУВ је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Изложбу су подржали Министарство културе и информисања Републике Србије, Нови Сад – Градска управа за културу, Италијански институт за културу у Београду, Goethe-Institut у Београду, Делегација Европске уније у Републици Србији и Eugen Chocolate. Генерални спонзор изложбе је компанија дм дрогерие маркт Србија.

Predavanje o rimskoj vojsci u Muzeju Vojvodine

 

Преузмите андроид апликацију.