Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Предавање о римској војсци у Музеју Војводине

Сутра, 17. маја у 19 сати биће одржано предавање „Римска војска и јужна Панонија – освајање, учвршћивање римске власти и утврђивање границе током I века“ у Музеју Војводине.
Фото: Градске инфо

Предавач је др Иван Радман-Ливија, кустос Археолошког музеја у Загребу.

Да успостављање римске власти следи освајања римске војске није само ствар перцепције широке публике, више или мање заинтересоване за римску историју, већ и чињеница с којом би се начелно сложили историчари и археолози.

Принцип вреди и за ове наше просторе: римска војска је прво освојила Панонију, да би потом поставила темеље учвршћивања римске власти, била кључан фактор романизације, те чувар новоуспостављених граница империје.

Стога је историографско проучавање римске Паноније неодвојиво од проучавање римске војске, њених активности и гарнизона на овом простору.

Првих стотињак година присуства војске је у многочему дефинисало развој Паноније као провинције Римског Царства, и то не само у обрамбеним аспектима, него и у друштвеним и политичким.

Па, ипак, колико год раздобље које се протеже кроз владавину јулијевско-каудијевске и флавијевске династије било кључно у дугорочном смислу, постоје бројне непознанице које археолози и хисторичари још увијек покушавају барем донекле разоткрити…


„Muzeji za 10“ i ove godine u Muzeju Vojvodine – Šta očekuje posetioce?

Преузмите андроид апликацију.