Prilikom kuvanja kod kuće, često se može desiti da zaboravimo na neka pravila poznatih kuvara.
U žurbi često zaboravimo da stavimo kecelju ili nam se desi da kašikom pomešamo sos kojim smo prethodno probali jelo. Međutim, takve situacije treba izbegavati radi sopstvene bezbednosti, jer se na ove načine šire različite bakterije koje mogu izazvati trovanje hranom.
Ostavljate staru hranu na dnu frižidera
Da određenim namirnicama ne bi istekao rok trajanja, trebalo bi da ih držite na vidljivom mestu. Zbog toga se preporučuje da hranu koju ste upravo kupili stavite na dno frižidera.
Ostavljate različite namirnice u frižideru
Ako ste mislili da nije važno gde ćete ostaviti određene namirnice u frižideru, varate se. Postoje jasna pravila o tome gde određene namirnice treba držati u frižideru kako bi se izbegla kontaminacija. To se uglavnom odnosi na sirovu hranu kao što je meso, koje treba da bude na dnu frižidera, dok povrće treba da bude na policama iznad.
Osušite posuđe kuhinjskom krpom
Kuhinjske krpe su idealno leglo za bakterije, pa ih ne bi trebalo koristiti za svakodnevno pranje sudova. Iako je ovo mnogima nezamislivo, jer se kuhinjski uglavnom koristi za brisanje mokrog posuđa, preporučuje se da ga ostavite u plastičnoj sušari.
Drvene daske slažete pre nego što ih osušite
Drvene daske za sečenje treba dobro osušiti pre nego što ih vratite na mesto, jer su one jedan od najprljavijih predmeta u vašoj kuhinji. Takođe, ove daske nikada ne treba slagati jednu na drugu, već samo u uspravnom položaju, kako se ne bi stvarala vlaga.
Preuzmite android aplikaciju.