Početna > Novi Sad

Novi Sad Novosadske priče

Istorija novosadskih sendviča: Da li vam je draži garnirani sendvič ili indeks sendvič? Jedan je novosadski izum, a drugi vraća u detinjstvo

Sendviči su oduvek bili jedan od omiljenih brzih obroka Novosađana. S toga se ne moramo čuditi zašto je baš indeks sendvič novosadski izum ili zašto je garnirani sendvič toliko poseban u Novom Sadu da ga svako voli pojesti sa uživanjem.
Foto: Freepik

Uvek se zato rado postavlja pitanje, da li je Novosađanima draži garnirani sendvič ili indeks sendvič? Jedan je njihov izum, a drugi ih vraća u detinjstvo.

S toga, napravimo razliku.

Indeks sendvič – izvorno novosadski specijalitet

Indeks sendvič je najpoznatiji sendvič u gradu, kojeg posebno vole studenti, ali i oni koji su to nekada bili.

Zašto?

Zato što ovaj sendvič i nosi naziv koji je u skladu sa studiranjem – indeks sendvič, a naravno naziv je potekao tako jer se prvo pojavljivanje ovog sendviča desilo upravo u studentskom kampusu, gde je nastao sa ciljem da utoli glad brojnim studentima.

Sendvič je naime, nastao pre tačno 40 godina, 1984. godine, a recept za njega stvorio je Denis Ulsen.

Vremenom je ovaj sendvič, od malenog kioska u studentskom kampusu gde se prodavao, postao jedan od najpoznatijih obeležja grada.

Šta čini indeks sendvič? 

Indeks sendvič čini kifla sa bazom od šampinjona, topljenog sira i šunke. U sendvič se danas dodaju i brojni prilozi, od namaza do salata, te nakon toga ovaj sendvič ne izgleda kao oguljeni indeks, već kao bogato ispunjen sendvič.

Od tostiranja do slatkog zalogaja, čeka se svega nekoliko minuta, a uživanje traje kako bi rekli, pravi poštovaoci ovog specijaliteta, mnogo duže.

Danas se ovaj sendvič prodaje u mnogobrojnim objektima u Novom Sadu, a njegova primena se proširila i na druge gradove Srbije, o čemu smo već nekada i pisali.

Foto: Gradske info
Garnirani sendvič – sendvič koji Novosađani pamte

Garnirani sendvič nije svakako novosadski izum, ali je jedan od najčešće spremanih sendviča u istoriji grada. Stariji Novosađani ga dobro pamte jer ih vraća u neke godine mladosti, kada se u slašću jeo.

Kako god, i dan danas se on prodaje u nekim od pekara širom grada, ali i u novosadskim lokalima.

Šta čini garnirani sendvič?

Reč „garniranje“ ili „garnirano“ može da se koristi i prevodi na više načina. Neki od značenja ovih reči su dodati, ukrasiti, servirati, upotpuniti.

Garnirani sendvič bi onda u prevodu bio sendvič na kome su „pridodati“ sastojci. Tipičan garnirani sendvič obuhvata parče hleba ili bageta na kome se dodaju salama, sir, sardina, jaja, krastavci, salata…

Ono što Novosađani pamte da je na ovom sendviču bilo garnirano jeste premaz – koje se specijalno pravio kako bi ovaj sendvič bio što boljeg ukusa.

Možda garnirani sendvič postoji širom sveta, ali u ovoj varijanti sa namazom od krompira, majoneza, pavlake, krastavaca i začina, samo u Novom Sadu.

Foto: Freepik

I za kraj, ne možemo suditi koji sendvič bi bio bolji, jer ni sami ne znamo, ali sa sigurnošću možemo reći da se svaki od njih sa slašću jedu.


Istorija novosadskog sladoleda – Znate li koja je poslastičarnica bila nadasve čuvena u gradu?

Preuzmite android aplikaciju.