Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација у САД пада на 2,9% до децембра 2023.

Инвестициона банка Голдман Сакс предвиђа „значајан“ пад инфлације у САД следеће године, при чему очекује да ће поремећаји у ланцу снабдевања ослабити, да ће трошкови становања који су достигли врхунац кренути силазном линијом и да ће раст плата успорити.
инфлација
Фото: Pixabay

Овај амерички зајмодавац прогнозира да ће базна инфлација, мерена растом цена производа и услуга за личну потрошњу (ПЦЕ), што је преферирана мера инфлације Федералних резерви (ФЕД), пасти на 2,9 посто до децембра 2023. са тренутних 5,1 одсто, извештава Ројтерс.

Годлманова прогноза долази након што је члан Борда гувернера ФЕД-а Кристофер Волер минулог викенда наговестио да би централна банка могла да размотри успоравање темпа подизања кључне камате на свом следећем састанку, али да то не треба схватити као „омекшавање“ њене посвећености смањењу инфлације.

Прошлонедељни статистички подаци показали су да се раст инфлације у САД „охладио“ у октобру више од очекивања, што је појачало опкладе на тржиштима да би ФЕД могао да ублажи циклус пооштравања монетарне политике након четири узастопна повећања референтне камате за 75 базних поена ове године.

Растућа инфлација и ФЕД-ова борба да је стави под контролу изазвали су ове године скок долара и приноса на америчке државне обвезнице, и истовремено пад вредности акција.

Главни индекс Вол Стрита С&П 500 је пао за око 16 процената у досадашњем току 2022. и на путу је да забележи најгору годину од финансијске кризе 2008, наводи британска агенција.

Dolar se oporavio prema korpi valuta, evro pao za 0,47%

Преузмите андроид апликацију.