Почетна > Бизнис
Бизнис

Долар се опоравио према корпи валута, евро пао за 0,47%

Долар се опоравио данас према конкурентским валутама након што је члан Борда гувернера Федералних резерви (ФЕД) Кристофер Волер изјавио да централна банка САД неће ублажити битку против инфлације, што је навело део инвеститора да процене да је нагла распродаја прошле недеље вероватно била претерана.
долар
Фото: Pixabay/Brett_Hondow

Доларски индекс, који је прошле седмице забележио најгору недељу у последњих скоро две и по године с падом од чак 4,0 посто, порастао је јутрос на азијском трговању према корпи водећих ривала за 0,234 одсто на 106,960 поена, након што је у петак дотакао тромесечни минимум од 106,27 поена, преноси Ројтерс.

Истовремено, раст бележе и глобалне берзе акција јер су се инвеститори окренули улагањима у ризичнију имовину у нади да нижа октобарска међугодишња инфлација у САД од очекиване, која је објављена у четвртак, значи да би ФЕД-а могао да буде мање агресиван с подизањем референтне камате.

Међутим, Волер је у недељу изјавио да је прошлонедељни показатељ о инфлацији „само један од података“ које треба пратити и да ће бити потребно још много сличних података да би се убедљиво потврдило да инфлација успорава, мада је признао да би ФЕД сада могао да почне да размишља о споријем темпу подизања стопе.

Британска фунта је данас пала за 0,74 процента на дневном нивоу на 1,1747 долара, након што је на претходне две сесије забележила раст од 4,0 одсто уочи предстојећег јесењег извештаја британског министра финансија Џеремија Ханта, који ће, како се очекује, предложити повећање пореза и смањење потрошње.

Јапански јен је такође изгубио 0,60 посто вредности према долару на 139,63 јена, док је евро ослабио за 0,47 процената на 1,0303 долара.

На крипто берзама се настављају снажни притисци и превирања после колапса мењачнице ФТX, чији је изворни токен, ФТТ, потонуо за још 7,6 посто на 1,31 долар, при чему је за месец дана изгубио скоро 95 одсто вредности.

Биткоин је такође у паду за 2,2 процента и тргује се за мање од 16.000 долара.

Kurs dinara 117,2970 za evro

Преузмите андроид апликацију.