Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација у Еврозони пала на 6,9 одсто у марту

Инфлација у 20 земаља евро зоне успорила је на најнижи ниво у години како су цене енергената пале, али су трошкови хране и даље у порасту, што одржава притисак на Европску централну банку да додатно повец́а каматне стопе.
инфлација
Фото: Pixabay/moerschy

Према процени Евростата, очекује се се да ће годишња инфлација у еврозони бити 6,9 одсто у марту ове године, што је пад са 8,5 одсто колико је износила у фебруару.

Гледајући главне компоненте инфлације у еврозони, очекује се да ће храна, алкохол и дуван имати највећу инфлацију и то 15,4 одсто у поређењу са 15,0 одсто у фебруару. Затим следе неенергетска индустријска добра (6,6 одсто са 6,8 одсто у фебруару). Услуге (5 одсто, у поређењу са 4,8 одсто у фебруару) и енергетику (-0,9 одсто, у поређењу са 13,7 одсто у фебруару). Саопштила је данас статистичка агенција ЕУ.

Инфлација у еврозони се смањује откако је достигла врхунац од 10,6 одсто у октобру. Последња цифра је нешто испод онога што је већина економиста очекивала.

То одражава значајан пад у неким од већих економија континента, попут Шпаније и Холандије. Где се инфлација преполовила у марту. Саопштила је Европска статистичка агенција.

Базна инфлација која искључује променљиве цене хране и енергије. Даје бољи увид у даље токове инфлације на дужи рок, порасла је на рекордних 5,7 одсто са 5,6 одсто претходног месеца.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард изјавила је данас да се ЕЦБ спрема да повећа каматне стопе „на јулском састанку“. Како би „могла да изађе из негативних каматних стопа до краја трећег квартала“.

Она је оценила да је базна инфлација „значајно превисока”. Да ће политика нормализације бити “постепена”, како би се инфлација вратила на циљ од 2 одсто.

Industrijska proizvodnja u februaru veća za 1,9% nego pre godinu dana

 

Преузмите андроид апликацију.