Почетна > Бизнис
Бизнис

И Енглеска банка подигла референтну каматну стопу

 Енглеска банка подигла је данас референтну каматну стопу са 1,75 на 2,25 одсто и најавила да ће наставити да по потреби снажно реагује на инфлацију, иако привреда улази у рецесију.
Фото: Pixabay/jarmoluk

Ово је седми узастопни пут да је Банка Енглеске повећала трошкове позајмљивања у време када пораст цена хране и енергетике доводи до кризе животних трошкова, преноси АП.

Према проценама Енглеске банке, британска економија доживеће пад од 0,1 одсто у трећем кварталу, што, у комибинацији са падом производње у другом кварталу, значи да су испуњени услови за рецесију, наводи Ројтерс.

Раније данас Америчка централна банка (ФЕД) подигла је референтну каматну стопу на највиши ниво у последњих скоро 15 година, у настојању да обузда растуће цене у највећој светској економији.

ФЕД је објавио да подиже за још три четвртине процентног поена своју референтну каматну стопу, а камата се сада налази у распону од три и 3,25 процента, пренео је .

Банке у скоро свим земљама суочавају су са сличним компромисима, док подижу каматне стопе како би се избориле са сопственим проблемима са инфлацијом.

Европска централна банка подигла је раније овог месеца три кључне каматне стопе за три четвртине процента (по 0,75 одсто), што је до сада највеће повећање за 19 земаља које користе евро.

Danas ističe rok za prijavu firmi za program „Moja prva plata“

Преузмите андроид апликацију.