Почетна > Uncategorized
Uncategorized

Храна која спречава упале у организму

Нездрава исхрана може изазвати упалне процесе у организму и зато је веома важно обратити пажњу и у исхрану уврстити намирнице богате антиоксидансима, које ће својим противупалним дејством спречити или ублажити упале у организму.

Важно је какву храну једемо јер она шаље сигнале телу. Сваки залогај утиче на то како се осећамо током дана. И зато је важно какву храну конзумирамо.

Предлажемо вам неке намирнице чија конзумација може спречити упалне процесе и помоћи организму да се бори против њих.

Зелено лиснато поврће

Било да је у питању спанаћ, блитва или кељ, са витаминима, минералима и антиоксидансима, зелено поврће је најмоћнија антиинфламаторна храна.

Бобичасто воће

Јагоде су права суперхрана, боровнице такође. Својим антиоксидансима снажно се боре против упале. Генерално, што је воће интензивније обојено, то ће вас боље заштитити од упале.

Наранџа и лимун

Агруми су праве витаминске бомбе, које јачају имунитет. Тако штите не само од прехладе, већ и од инфламаторних болести.

Махунарке

Грашак, пасуљ и сочиво садрже влакна која могу да смире упалу. Влакна су неопходна за превенцију многих болести, укључујући кардиоваскуларне и рак.

Маслиново уље

Најбоље је користити хладно цеђено уље. Можете га конзумирати сваки дан јер маслиново уље не само да садржи антиоксиданте већ може и да успори деловање ензима који погоршавају упалу.

Јогурт и кисели купус

Пробиотичке намирнице као што су јогурт или кисели купус помажу да цревна флора буде јака и здрава. Многи још увек нису свесни колико су здрава црева важна за здравље, али треба да знате да се 80 одсто наших имуних ћелија налази у цревима.

Сардине, скуша и лосос

Омега-3 масне киселине из масне и плаве рибе снижавају ниво упале и могу да ублаже тихе упале, које су претече озбиљнијих болести. Препоручују се две до три порције рибе недељно.

Бадеми и ораси

Бадеми садрже доста витамина Е и фолне киселине, а бразилски ораси су једини поуздани биљни извор селена. Ораси садрже савршену комбинацију омега-3 и омега-6 масних киселина и штите крвне судове од упале.

Искористите витамине и минерале: Које поврће се кува, а које не?

Преузмите андроид апликацију.