Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Храна која се сматра здравом такође може повећати ниво шећера у крви

Када пратите режим који би требало да вам помогне у контроли глукозе у крви, постоје неке намирнице које могу да саботирају ваш напредак.
Фото: Pixabay/TesaPhotography

Дијабетес типа 2 је хронично стање у коме ниво шећера у крви постаје веома висок. Овај ефекат је узрокован неспособношћу вашег тела да производи инсулин.

На срећу, ваша исхрана би могла да побољша ситуацију, али може да је и погорша у зависности од тога шта једете. Док је бели пиринач очигледан изазов за шећер у крви, верује се да је смеђи пиринач добра алтернатива.

Међутим то није сасвим тачно. Смеђи пиринач се сматра здравим због високог садржаја влакана, али је и даље богат угљеним хидратима.

Велике количине угљених хидрата у смеђем пиринчу лако се претварају у глукозу након варења, што може изазвати брз пораст шећера у крви.

Према Америчком медицинском удружењу, интегралне житарице су апсолутно пожељне, али их не треба конзумирати у великим количинама. Велике количине чак и целог зрна, укључујући смеђи пиринач, и даље могу да подигну ниво глукозе у крви.

Такође је важно узети у обзир колико брзо неки угљени хидрати подижу ниво шећера у крви, а ту долази до изражаја такозвани гликемијски индекс (ГИ).

ГИ описује систем оцењивања који објашњава да ли храна подиже шећер у крви брзо, умерено или споро.

Скала се креће од 0 до 100, а споро апсорбовани угљени хидрати имају вредност од 55 или нижу. Кувани смеђи пиринач има оцену око 68, што значи да је храна средњег ГИ.

Насупрот томе, резултат белог пиринча од око 73 чини га храном са високим ГИ. У поређењу са белим пиринчем, чини се да је смеђи пиринач боља опција за шећер у крви. Међутим, као што је предложило Америчко медицинско удружење, немојте јести превише.

Hrana koja zaustavlja vreme

Преузмите андроид апликацију.