Pored starosti i genetike, hrana je jedan od faktora koji može izazvati demenciju, pokazuje nova studija Američke akademije za neurologiju. To je prerađena hrana koja povećava rizik od razvoja ove bolesti.
U istraživanju je učestvovalo 72.083 učesnika starosti 55 i više godina koji su praćeni oko deset godina. Do kraja istraživanja, 518 osoba je imalo dijagnozu demencije.
U proseku, na svakih 10 odsto povećanja dnevne potrošnje prerađene hrane, rizik od demencije je bio 25 odsto veći, pokazali su rezultati.
Prerađena hrana sadrži veliku količinu šećera, natrijuma, nezdravih masti i hemikalija koje negativno utiču na zdravlje.
Ako se prerađena hrana zameni minimalno prerađenom ili neprerađenom hranom, rizik je veoma nizak.
Ovo je još jedan dokaz, prema mišljenju stručnjaka, da hrana igra važnu ulogu u zdravlju organizma.
Zbog toga, ističu, ljude treba informisati o tome da nezdravu hranu zamene zdravom.
Naučnici objašnjavaju: Zašto imamo utisak da vreme prolazi brže što smo stariji
Preuzmite android aplikaciju.