Početna > Život i stil
Život i stil

Hrana koja podržava zdrav gubitak težine

Hrana sa niskim glikemijskim indeksom je ključna komponenta mnogih zdravih dijeta zbog svoje sposobnosti da podrže različite aspekte dobrog zdravlja.
Foto: Pexels/Ketut Subiyanto

Ove namirnice su poznate po sporijoj varenju i apsorpciji, što rezultira postepenijim porastom nivoa šećera u krvi. Ova karakteristika ih čini korisnim za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi, što je posebno važno za osobe koje imaju dijabetes ili insulinsku rezistenciju.

Štaviše, uključivanje hrane sa niskim glikemijskim indeksom u nečiju ishranu takođe može pomoći u zdravom gubitku težine promovisanjem sitosti, smanjenjem žudnje i kontrolom nivoa holesterola.

Ovas

Ovas se smatra namirnicom sa niskim glikemijskim indeksom zbog visokog sadržaja vlakana i sporijeg varenja, što dovodi do postepenog povećanja nivoa šećera u krvi. U smislu gubitka težine, ovas je odlična opcija jer visok sadržaj vlakana podstiče osećaj sitosti. Štaviše, ovas sadrži beta-glukan, vrstu rastvorljivih vlakana koja su opsežno proučavana zbog svojih efekata na snižavanje holesterola. Ovas je veoma hranljiva hrana sa niskim glikemijskim indeksom koja bi mogla da bude odličan dodatak vašoj ishrani. To je zbog bogatog sadržaja vlakana, uglavnom beta-glukana, koji usporava varenje i apsorpciju ugljenih hidrata, što dovodi do postepenog porast nivoa šećera u krvi od sada je idealan izbor za doručak koji ima za cilj da održi energiju tokom celog dana. Što se tiče gubitka težine, rastvorljiva vlakna koja se nalaze u ovsu povećavaju sitost formiranjem gela u crevima, što pomaže u smanjenju ukupnog unosa energije podstičući sitost tokom dužeg perioda.

Mahunarke

Mahunarke su bogate dijetalnim vlaknima, rastvorljivim i nerastvorljivim. Rastvorljiva vlakna pomažu u usporavanju varenja i podstiču sitost. Ovo može pomoći u kontroli težine smanjenjem ukupnog unosa kalorija i sprečavanjem prejedanja. Mahunarke su dobar izvor biljnih proteina i prirodno imaju malo zasićenih masti. Uključivanje mahunarki u vašu ishranu može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola (lošeg holesterola) i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Bobičasto voće

Bobičasto voće, uključujući jagode, borovnice, maline i kupine, su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom koje nude niz zdravstvenih prednosti i mogu podržati zdrav gubitak težine, holesterola i nivoa šećera u krvi. Bogate su dijetalnim vlaknima, posebno rastvorljivim vlaknima kao što je pektin. Rastvorljiva vlakna pomažu u usporavanju varenja, podstiču sitost i stabilizuju nivo šećera u krvi odlaganjem apsorpcije šećera u krvotok.

Orašasti

Orašasti plodovi su bogati mononezasićenim i polinezasićenim mastima, uključujući omega-3 masne kiseline. Ove zdrave masti su povezane sa poboljšanim zdravljem srca tako što snižavaju nivoe LDL (lošeg) holesterola i povećavaju nivoe HDL (dobrog) holesterola. Orašasti plodovi su dobar izvor dijetetskih vlakana. Orašasti plodovi kao što su bademi, orasi ili pistacije su puni hranljivih materija, što ih čini niskim glikemijskim indeksom dobrim za zdravlje i gubitak težine.

Koji ljudi ne bi trebalo da konzumiraju đumbir?

Preuzmite android aplikaciju.