Početna > Život i stil
Život i stil

Hrana koja čuva zdravlje štitne žlezde

Jod je najvažniji mineral koji doprinosi pravilnom funkcionisanju štitne žlezde.
Foto: Pexels/aysenurhamra

Nedostatak joda izaziva oticanje štitne, odnosno dolazi do oboljenja koje se naziva hipotireoza. Simptomi koji se javljaju kod hipotireoze najčešće su umor, slabost mišića i naglo gojenje, otečeno lice, glavobolja, pospanost, depresivno raspoloženje, nizak pritisak, opadanje kose i suva koža.

Da biste sprečili deficit joda u organizmu najvažnije je da u vašoj ishrani budu zastupljene namirnice bogate ovim mineralom.

Sadrži malo masti i kalorija, a bogata je mineralima i nutrijentima, uključujući jod.

Mlečni proizvodi

Istraživanja pokazuju da jedna šolja mlijeka zadovoljava polovinu naše dnevne potrebe za jodom, a isto važi i za jogurt, koji je dobar i za pravilan rad creva.

Kada su u pitanju sirevi, najviše joda ima švapski sir.

Jodirana so

Jedna četvrtina kašičice jodirane soli sadrži 71 mcg joda, što je polovina od dnevne potrebe organizma za jodom.

Međutim, so sadrži i natrijum koji može biti rizičan po zdravlje bubrega i krvni pritisak, pa je važno da budete oprezni sa njenom upotrebom.

Tuna

Sadrži malo kalorija, bogata je proteinima, jodom, kalijumom, gvožđem i vitaminom B.

Tuna je dobar izvor omega tri masnih kiselina, što je čini odličnom namirnicom u prevenciji srčanih oboljenja.

Jaja

Predstavljaju odličan izvor proteina, zdravih masnoća i savršene kombinacije vitamina i minerala. Jod se nalazi u žumancetu.

Suve šljive

Bogate su vlaknima, vitaminom K i A, kalijumom i gvožđem.

Takođe, suve šljive predstavljaju odličan izvor joda, pa se često preporučuju onim osoboma kod kojih su već dijagnostifikovani probelmi sa štitnom žlezdom.

 

Preuzmite android aplikaciju.