Јод је најважнији минерал који доприноси правилном функционисању штитне жлезде.
Недостатак јода изазива отицање штитне, односно долази до обољења које се назива хипотиреоза. Симптоми који се јављају код хипотиреозе најчешће су умор, слабост мишића и нагло гојење, отечено лице, главобоља, поспаност, депресивно расположење, низак притисак, опадање косе и сува кожа.
Да бисте спречили дефицит јода у организму најважније је да у вашој исхрани буду заступљене намирнице богате овим минералом.
Садржи мало масти и калорија, а богата је минералима и нутријентима, укључујући јод.
Млечни производи
Истраживања показују да једна шоља млијека задовољава половину наше дневне потребе за јодом, а исто важи и за јогурт, који је добар и за правилан рад црева.
Када су у питању сиреви, највише јода има швапски сир.
Јодирана со
Једна четвртина кашичице јодиране соли садржи 71 мцг јода, што је половина од дневне потребе организма за јодом.
Међутим, со садржи и натријум који може бити ризичан по здравље бубрега и крвни притисак, па је важно да будете опрезни са њеном употребом.
Туна
Садржи мало калорија, богата је протеинима, јодом, калијумом, гвожђем и витамином Б.
Туна је добар извор омега три масних киселина, што је чини одличном намирницом у превенцији срчаних обољења.
Јаја
Представљају одличан извор протеина, здравих масноћа и савршене комбинације витамина и минерала. Јод се налази у жуманцету.
Суве шљиве
Богате су влакнима, витамином К и А, калијумом и гвожђем.
Такође, суве шљиве представљају одличан извор јода, па се често препоручују оним особома код којих су већ дијагностификовани пробелми са штитном жлездом.
Преузмите андроид апликацију.