Почетна > Свет
Свет

Група ОПЕК+ неће „одврнути славине“, цене нафте ипак пале

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници остали су данас при свом актуелном плану производње, што значи да су одлучили да не попусте притисцима САД-а да „одврну славине“ и помогну да се охладе усијане цене „црног злата“ које су на вишегошњим рекордним нивоима.
Фото: PrtSc/CNBCInternational/YouTube

Група, позната као ОПЕК+, наставиће с планом покренутим у августу о постепеном повећању производње нафте за 400.000 барела дневно сваког месеца, извештава CNBC.

Упркос таквој одлуци, која подразумева да ће понуда на тржишту и даље знатно заостајати за потражњом, цене нафте су, како јавља Ројтерс, након раста током данашњег трговања поново почеле да падају због информације да ће производња Саудијске Арабије ускоро премашити 10 милиона барела дневно, први пут од почетка пандемије корона вируса.

Ту вест је објавила саудијска телевизија Ал Арабија, након што је група ОПЕК+ донела одлуку да се држи претходно договореног плана о повећању производње.

Нафта Брент је појефтинила за 29 центи на 81,70 долара по барелу. Претходно је, током данас, бележила раст достижући ниво од 84,49 долара по барелу.

Америчка WTI нафта је ослабила за 77 центи на 80,09 долара по барелу, након што је раније ојачала на 83,42 долара по барелу.

„Раније је донета одлука о повећању производње за 400.000 барела дневно сваког месеца, и наглашавам сваког месеца, до краја 2022. Данас је потврђена одлука да се задрже садашњи параметри о којима је раније одлучено“, изјавио је руски министар енергетике Александар Новак на конференцији за новинаре после састанка ОПЕК+.

Упитан зашто групација не повећава ниво производње упркос жалбама и захтевима потрошача нафте попут САД, Индије и Јапана, Новак је одговорио да ОПЕК и њени савезници одржавају равнотежу на тржишту и да су опрезни у погледу потенцијалних промена на страни потражње, наводи CNBC.

„Од августа до сада смо повећали испоруке тржишту за два млиона барела додатне производње. Дакле, као што је планирано, повећавамо обим све више, како се тржиште опоравља, али истовремено имамо у виду сезонски пад тражње у четвртом и првом кварталу, а такође смо уочили неке сигнале, као што је смањење потражње за нафтним производима у ЕУ у октобру.”, додао је он.

Руски министар је рекао ти сигнали „у суштини апострофирају чињеницу да је глобална потражња за нафтом и даље под притиском Делта соја ковида, због којег су задржане разна ограничења и корона мере у неким земљама“.

Амерички председник Џо Бајден је за нагли раст цена горива у САД и широм света директно окривио оклевање ОПЕК+ групе да пумпа више нафте.

„План да Русија и Саудијска Арабија и други велики произвођачи не пумпају више нафте да би људи могли да имају бензин за долазак на посао и повратак с посла, на пример, није исправан“, рекао је Бајден у недељу на састанку Г-20 у Риму, подсећа CNBC.

FED kreće sa smanjenjem pomoći privredi krajem novembra

 

Преузмите андроид апликацију.