Почетна > Свет
Свет

ФЕД креће са смањењем помоћи привреди крајем новембра

Америчке Федералне резерве одлучиле су да крајем новембра крену са смањењем обима месечних куповина обвезница, што је први корак ка повлачењу огромне финансијске помоћи коју су пружале тржишту и привреди током пандемије.
Фото: Pixabay/geralt

Смањење куповине обвезница почеће „касније овог месеца“, саопштио је синоћ после седнице ФЕД-а Савезни комитет за операције на отвореном тржишту (FOMC), који креира монетарну политику САД-а, известио је CNBC.

Планирано је смањење куповина од 15 милијарди долара сваког месеца са тренутног нивоа од 120 милиијарди долара, при чему се на куповину обвезнице савезних држава односи 10 милијарди долара месечно, а на хартије од вредности подржане хипотекама пет милијарди.

FOMC је навео да је одлуку донео с обзиром на „значајан даљи напредак који је економија постигла ка циљевима Комитета установљеним прошлог децембра.

У саопштењу се наглашава да ФЕД није унапред „заковао“ динамику смањења куповине актива и да ће вршити прилагођавања ако буде потребно.

„Комитет сматра да ће овај износ месечних смањења нето куповина имовине вероватно бити одговарајући, али је спреман да прилагоди темпо куповине ако то оправдавају промене економских изгледа“, поручили су из FOMC-a.

Овај потез је у складу са очекивањима тржишта након низа сигнала ФЕД-а да ће почети да повлачи програм који је убрзан у марту 2020. као одговор на ковид пандемију.

Поред ове одлуке, ФЕД је такође мало променио свој поглед на инфлацију, признајући да је раст цена већи и да траје дуже него што је централна банка предвиђала.

„Инфлација је повишена, што је у великој мери одраз фактора за које се процењује да ће бити пролазни. Неравнотежа између понуде и потражње повезана с пандемијом и поновним отварањем привреде допринела је значајном повећању цена у неким секторима“, наводи се у саопштењу.

Ипак, Комитет је изгласао да не повећава каматне стопе, што је такође потез који је тржиште очекивало.

У саопштењу се напомиње да инвеститори не би требало да гледају на смањење куповина актива као на сигнал да неминовно следи и повећање каматних стопа.

Према тренутном временском распореду, смањење откупа обвезница ће почети крајем новембра и завршиће се око јула 2022. Званчници из ФЕД-а кажу да не предвиђају повећање камата док се не оконча смањење куповине обвезница, преноси CNBC.

Privredni rast SAD naglo usporio u trećem kvartalu na 2,0 posto

 

Преузмите андроид апликацију.