Početna > Život i stil
Život i stil

Greške u kuvanju nastaju zbog brzinskog čitanja recepata

Čitanje recepta je poput proučavanja mape pre odlaska na put.

Precizno čitanje recepta od početka do kraja garantuje da će vam uspeti kolači i torte, ali i slana jela. Većina kulinarskih gafova nastaje zbog nepreciznog čitanja recepta ili previđanja ključnog detalja. 

Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Autorka kuvara „Tajne kulinarske škole“ Linda Karuci smatra da je čitanje recepta poput proučavanja mape pre odlaska na put. Kako bi jelo uvek ispalo savršeno, važno je navići se precizno čitati recepte. Zato, pre nego što počnete da kuvate, odvojte minut i koncentrišite se na detalje.

Posebnu pažnju obratite na reči poput „naseckati“, „istući“ ili „procediti“ da biste bili sigurni šta sve treba pripremiti pre kuvanja. Potom izvadite sve sastojke i lonce. Ako je potrebno, izmerite plehove i tiganje kako biste bili sigurni da će vam kolač ili neko drugo jelo stati u ono što imate.

Neke od najčešćih grešaka su:
Korišćenje premalih posuda
Foto: Pexels/Pixabay

Prekrcavanje posuda poput tiganja prvi je uzrok zagorevanja, jer je toplina zarobljena u gustoći i količini sastojaka. 

Prženje na hladnom ulju
Foto: Unsplash/Daria Nepriakhina

Ako ulje u tiganju ili šerpi nije dovoljno zagrejano, većina hrane zalepiće se za dno, zbog čega će dinstanje biti i te kako otežano. Kako biste bili sigurni da je ugrejana, odmah pojačajte vatru i nakon nekoliko minuta dodajte sastojke.

Premalo vode za testeninu

Dodavanje testenine odmah će sniziti temperaturu uzavrele vode, a so će, osim toga, i sniziti vrelište. Kako makaroni (ili bilo koji drugi tip testenine) ne bi postali lepljivi, na svakih 225 grama u loncu treba biti barem 2,25 litre vode.

Foto: Pexels/Klaus Nielsen
Suvi začini umesto svežih

Ako ste u jelo umesto svežeg začinskog bilja, kako piše u receptu, dodali suvo u propisanoj količini za sveže, jelo može postati vrlo teško. Imajte na umu da su suvi začini jači od svežih te koristite trećinu od propisane količine.

 

Oznake