Почетна > Зелени град
Актуелно Зелени град

Град Нови Сад поклања бицикле најбољим ученицима основних и средњих школа

У циљу указивања значаја неопходности избора еколошких видова транспорта, град Нови Сад и ове године награђује ученике основних и средњих школа који су се у својој генерацији највише истакли у учењу, владању и постигнутим резултатима.
бицикл
Фото: Pexels/Vladislav Vasnetsov

Друштвено одговорне компаније су такође препознале важност подстицања младих генарција да се окрену еколошки прихватљивим видовима транспорта, а ове године бицикла за 55 најбољих новосадских ученика донирали су:

  • ИНДУСТРИЈА МЕСА НЕОПЛАНТА д.о.о. Нови Сад,
  • SYMPHONY DIGITAL NS,
  • RAPIDEX TRADE.

Данас, 28. јуна 2022. године на Штранду планирана је манифестација доделе бицикала најбољим ученицима основних и средњих школа.

Промотивни програм ће се одржати са почетком у 19 часова. На централном платоу ће бити постављени контејнери за стакло и пет амбалажу. Посетиоци Штранда ће у периоду од 18,00 до 20,00 часова моћи да донесу стаклену или пет амбалажу и да за узврат добију пригодан поклон од Градске управе за заштиту животне средине.

бицикл
Фото: Pexels/Jessica Lewis Creative

Град Нови Сад придаје велик значај развоју бициклистичког саобраћаја и инфраструктуре и ради на усвајању најбољих пракси у овом домену, спрам надлежности и могућности које произилазе из важећих прописа у Србији. Град улаже значајне напоре у циљу промоције принципа одрживе урбане мобилности кроз побољшање услова за развој бициклистичког саобраћаја, изградњу нових и поправку и реконструкцију постојећих бициклистичких стаза, као и проширење паркинг места за бицикле.

Стабло копривића у центру Новог Сада данас осим што производи кисеоник, учествује у борби против климатских промена, оно и улепшава новосадску варош.

Пружајући подршку на нивоу бициклистичког саобраћаја, бициклистичког спорта и циклотуризма, бавећи се питањима инфраструктуре, безбедности бициклиста, повезаности и функционалности бициклистичке инфраструктуре и конкретним проблемима заједнице, Нови Сад је постигао раст бициклистичке заједнице од 10.000 до готово 40.000 активних бициклиста за протеклих 10 година, односно учешће бициклиста у саобраћају се повећало са 3% на преко 10%.

бицикл
Фото: Pexels/Quang Nguyen Vinh

Поред готово 40.000 редовних бициклиста, постоји неколико достављачких служби које користе бицикле, јавни систем рентирања бицикала, приватни системи изнајмљивања обичних и електричних бицикала. На више локација постављене су станице за јавну поправку бицикала, ради се на систематском уклањању ивичњака на споју бициклистичке стазе и коловоза и све су присутнија деца која се возе у групама, са својим вршњацима.

У циљу побољшања квалитета ваздуха и смањења негативног утицаја на животну средину, као и указивања грађанима на неопходност избора чистијих видова саобраћаја и подстицања коришћења бицикла као еколошки прихватљивог превозног средства, Нови Сад је, као први град у Србији, издвојио средства за пружање подршке грађанима за набавку бицикла. У периоду од 2021. до 2022. године су издвојена средства у износу од 38.000.000,00 динара и грађанима је пружена подршка у износу од 10.000,00 динара за набавку око 3400 бицикала.

Da li ste znali koji je površinski najveći park u našem gradu?

 

Преузмите андроид апликацију.