Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Глог – најпознатија лековита биљка на нашим просторима

Глог је биљка која се истиче као драгоцени дар природе због своје неоспорене лековитости, посебно када је реч о подршци здрављу срца и циркулацији.
Фото: Freepik
Са својим способностима да делује благотворно на срчани мишић и крвне судове, глог је стекао репутацију најпознатије лековите биљке на нашим просторима.

Глог, чија латинска породица је ружа (Росацеае), расте у облику грма или ниског дрвећа са бодљама и карактеристичном сивом кором. Цветајући у пролеће, његови бели или розе цветови обликују препознатљиве цвасти. Плодови глога су тамноцрвене коштунице које га чине препознатљивим и називају га “мајском ружом”. Велик број врста, око 250 познатих, свака има своје лековите карактеристике.

Ова биљна врста све више постаје карактеристична за станишта уз рубове шума и поља, док се такође може наћи и у топлим и осветљеним шумама.

У Војводини, ова биљка се нарочито често јавља у подручју Срема, али је такође евидентирана и у Банату, на Делиблатској пешчари, као и на Тителском брегу у Бачкој. Његово присуство није ограничено само на равничарске пределе, већ га можемо пронаћи како на низинама тако и на планинским теренима.

Његови плодови, Цратаеги фруцтус, су право благо природе. Обилују кардиотоничним аминима, флавоноидима, танинима, минералима попут калијума, калцијума и натријума, те фосфорном киселином. Ови елементи синергијски делују на побољшање прокрвљености срца, регулисање срчаног ритма и нормализацију крвног притиска.

Лековита својства глога су препозната од давнина, а данас су потврђена модерним научним истраживањима.

Његова примена је широка, од проблема са срцем и високим крвним притиском, до несанице, анксиозности, проблема са бубрезима и мокраћним путевима. Глог је такође користан за подршку циркулацији и потенцији, чинећи га незаобилазним савезником у очувању здравља.

Чај од глога је један од најчешћих начина коришћења ове биљке. Благотворни састојци, посебно флавоноиди, помажу у очувању здравља крвних судова, смањењу високог крвног притиска и јачању срчаног мишића.

Његова пријатна арома чини конзумацију угодном. За срчане тегобе, чај од цветова и листова глога показао се као користан. Такође, за успорен рад срца, мешавина глога са матичњаком може пружити олакшање.

Глогове капи, које садрже екстракте листа и цвета глога, доприносе нормалној срчаној активности, побољшању снабдевања организма кисеоником и пружају умирујуће дејство.

Укратко, глог је чудесна биљка која благотворно делује на срце, циркулацију и целокупно здравље.

Његова природна својства подржавају виталност и пружају корисне ефекте на организам, чинећи га неизоставним партнером у остваривању оптималног здравља.

Упркос богатству лековитих својстава, пре него што почнете користити глог или његове препарате, нарочито ако већ узимате терапију, препоручује се консултација са изабраним лекаром.

Kikiriki osim što telu daje energiju, smanjuje i rizik od hroničnih bolesti

Преузмите андроид апликацију.