Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кикирики осим што телу даје енергију, смањује и ризик од хроничних болести

Кикирики је одлична опција за здраву ужину као богат извор протеина, угљених хидрата, здравих масти, влакана и масних киселина.
Фото: Pixabay/forwimuwi73

Осим што телу даје енергију, смањује и ризик од хроничних болести.

Побољшава здравље срца

Једење кикирикија помаже у регулисању нивоа холестерола. Неколико студија је показало да кикирики такође помаже у снижавању крвног притиска. Садржи и антиоксиданте као што су ресвератрол и аминокиселине које штите артерије од накупљања масти, холестерола и других штетних материја.

Смањује ризик од дијабетеса

Кикирики се сматра здравом ужином за дијабетичаре јер је богат хранљивим материјама и не садржи нездраве масти, чиме се ниво шећера у крви држи под контролом. Такође садржи магнезијум који помаже у регулисању инсулинских реакција у телу.

Помаже у смањењу упале

Као одличан извор здравих масти добијених из олеинске киселине, истог једињења које се налази у маслиновом уљу, кикирики помаже у борби против упале и слободних радикала у ћелијама.

Помаже у превенцији неких врста рака

Студије су показале да једење кикирикија може смањити ризик од одређених врста рака. Наиме, садржи значајну количину протеина, витамина Е и одличан је извор ресвератрола за који се каже да смањује ризик од рака.

Помаже код губитка тежине

Кикирики је богат протеинима и влакнима који помажу у регулисању тежине. Протеини помажу у повећању енергије, а влакна повећавају ниво ситости у телу.

Evo kako da se oslobodimo briga i očistitimo um!

Преузмите андроид апликацију.