Почетна > Бизнис
Бизнис

Геодетски снимак нелегалних објеката радиће се на најбржи и најјефтинији начин

Пријављивање грађана који живе у нелегално изграђеним објектима за прикључење на комуналну инфраструктуру почиње данас и траје до 15. октобра, а председник Савеза геодета Србије Младен Шошкић каже да ће се потребан геодетски снимак радити на најлакши, најефикаснији и најбржи начин, који ће бити и најјефтинији за власнике непокретности.
Фото: PrtSc/rgz.gov.rs

Шошкић је рекао за Танјуг да је процедура максимално поједностављена у циљу да се прикључење нелегалних објеката заврши у што краћем року и да буде што јефтиније за грађане.

„Ми као Савез геодета Србије смо упутили Министарству грађевинарства и нашим чланицама, приватним геодетским фирмама, предлог како тај снимак треба да изгледа. Поента тог геодетског снимка јесте да се уради на најлакши, најефикаснији и најбржи начин, а самим тим и најјефтинији начин за власнике непокретности, да би добили привремено прикључење на инфраструктурну мрежу“, навео је Шошкић.

Он је напоменуо да геодетски снимак није замена за извештај о затеченом стању односно геодетски елаборат који служи за озакоњење објеката.

„То је посебан процес и они власници који већ имају геодетски елеборат за озакоњење објеката неће морати да раде овај геодетски снимак. То се односи само на оне који немају тај геодетски елаборат, који до сада нису предали за легализацију, док ће остали морати да потпишу изјаву да се ништа није променило“, истакао је Шошкић.

На питање како ће процес прикључења нелегалних објеката изгледати за грађане, Шошкић је навео да ће грађани, поред докумената наведених у Уредби, морати да имају и геодетски снимак објекта.

„Један од тих докумената је геодетски снимак, мораће да се обрате геодетској фирми, која ће им урадити тај снимак, али тај геодетски снимак ће бити максимално поједностављен“, рекао је он.

Шошкић је указао да ће геодете користити јавно доступне податке како би се измерио објекат.

„Користићемо податке који су већ јавно доступни, на порталима који су у власништву Србије, да се практично измери геодетским методама објекат, његов положај, величина и да се констатује спратност и намена“, навео је Шошкић за Танјуг.

Konrad: Srbija ima dobru reputaciju kao lokacija za investicije

Преузмите андроид апликацију.