Почетна > Бизнис
Бизнис

Конрад: Србија има добру репутацију као локација за инвестиције

Немачка амбасадорка у Србији Анке Конрад изјавила је данас да Србија има добру репутацију као локација за инвестиције и да су услови за инвестирање у нашој земљи добри.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Она је данас, током гостовања на ТВ Прва, саопштила да је овом тренутку у Србији више од 80.000 запослених у немачким компанијама и да су оне и даље заинтересоване, како нове, тако и оне које већ послују, да прошире своје капацитете.

„Не знам да ли ћемо ускоро имати 100.000 запослених, или коју хиљаду више или мање, али интересовање свакако постоји“, нагласила је Конрад.

Додала је да је важно пословно окружење, правна сигурност, као и фер услови на јавним конкурсима, уз напомену да се немачка привреда не плаши конкуренције.

Конрад је рекла да је по питању развоја инфраструктуре примећена позитивна тенденција, као и напредак на увођењу нових стандарда у вези са условима рада и еколошким стандардима, и да је све то заједно велики мотор Србије на путу ка ЕУ.

Она је изјавила да је од 2000. године Немачка издвојила око 2,5 милијарди евра развојне помоћи у различитим областима, запошљавању, клими, енергетици и сарађивала са многим партнерима, градовима и општинама, владом и цивилним друштвом на пројекетима у Србији.

„Та партнерства су и највећа постигнућа развојне сарадње Србије и Немачке“, нагласила је амбасадорка.

Она је издвојила Крагујевац, где се ове године обележава више од 20 година развојне сарадње са Немачком.

„Крагујевац је један од ретких градова у Србији који имају партнерски град у Немачкој, реч је о Инглштату и то јако добро функционише и то може послужити као леп пример за друге градове у Србији“, саопштила је Конрад.

Као највеће пројекте у Србији, који су у току, она је издвојила билатерално климатско партнерство, који је почео пре две године.

По њеним речима, циљ је да се на следећем самиту у оквиру Берлинског процеса, где сарађују све државе Западног Балкана са ЕУ, направи регионално климатско партнерство.

„Желимо да подржимо Србију и цео Западни Балкан да постигну већу независност на енергетском плану и да се пређе на обновљиве изворе енергије и зелену економију.То је кључни задатак коме смо посвећени“, закључила је Конрад.

NIS otvara vrata mladim talentima

Преузмите андроид апликацију.