Topla voda se smrzava brže od hladne vode.
Svi stavljamo hladnu vodu u posude za led, ali to je pogrešno. Iako ne zvuči logično, led se brže formira iz tople nego iz hladne vode. Ovaj fenomen se naziva „Mpemba efekat“. Stručnjak je objasnio je za o čemu se radi.
Postoji nekoliko stvari zašto se topla voda smrzava brže od hladne.
Jedan od uticaja je samo mešanje vode koja je jača kada je voda topla. Ukratko, ako imate toplu vodu i stavite je u hladnu, ona počinje da se hladi spolja.
Voda koja je uz zidove posude postaje hladnija i ta voda pada prema dnu.
Zbog razlike u gustini dolazi do dodatnog mešanja vode unutar posude, zbog čega se voda brže hladi, odnosno otpušta toplotu u okolinu (vazduh).
Važno je naglasiti da je voda vrlo specifična tečnost koja ima mnogo interesantnih svojstava. Voda je najgušća na temperaturi od 4 stepena, a ispod i iznad postaje tanja.
Zbog toga voda, koja se nalazi na dnu posude, počinje da raste kada se ohladi ispod 4 stepena. Tako ponovo počinje mešanje i povećana razmena toplote sa okolinom. U toplijoj vodi sloj hladnije vode je deblji i mešanje je jače.
Ovo se može koristiti kada se prave kocke u kalupu, na primer, voda će se zamrznuti na 50 stepeni, a ne na 20 stepeni.
Preuzmite android aplikaciju.