Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Где у Новом Саду можете да пробате добру питу испод сача?

Пита испод сача је једно од омиљених јела у Новом Саду и све је већи број продајних објеката који спремају овај специјалитет.
Фото: PrtSc/Facebook/Pite ispod sača
Пита је јело прављено од лиснатог теста које може бити пуњено слатким или сланим састојцима, попут сира, меса, зеља, шампињона, тиквица и воћа попут јабуке и вишње. Порекло пите сматра се да води из Азије, а први писани рецепт из Месопотамије. У нашем крају порекло пите сви везују за Турке, јер на простору Балкана пракса конзумирања овог јела дошла је управо са Турцима.

Данас је то једно од најчешће спреманих јела, врло брзо и једноставно, а припрема није захтевна. И поред различитих састојака и рецепата, укус пите је увек добар, а једино спорно код пита је име. Пример за такве спорове су пите са месом и сиром, да ли их зовемо бурек или сирница, као и то да ли се назив пита односи само на слатке пите?

Како год звали ову врста мотаног теста, у Новом Саду постоји доста места који су се специјализовали за ову врсту хране, посебно када је реч о печењу пите испод сача.

Погледајте где све можете да пронађете пите испод сача у Новом Саду:

1. Пите испод сача под називом „Пите испод сача“

Место са укусним питама на свима добро познатој адреси Темеринска 14 под називом „Пите испод сача“ дуги низ година уназад доноси добре укусе традиционалних пита. У својој понуди имају све врсте пита, од слатких до сланих, посних и мрсних.

Поред својих сталних муштерија „Пите испод сача“ је велики број Новосађана привукла занимљивим активностима попут квиза под називом Ко пита и не скита где је победника частила са килограм пите, али и честим одзивима на хуманитарне акције.

Фото: PrtSc/Facebook/Pite ispod sača
2. Пите испод сача „Код Цонета“

Пита испод сача „Код Цонета“ веома је популарна за становнике из центра града који су бар једном овде завршили, док су пазарили свеже воће и поврће на Рибљој пијаци. Локал који имају у склопу пијаце веома је популаран, поготово у раним јутарњим часовима када постаје место у коме се доручкују најсласнији оброци.

Велики избор пита, квалитет и брза услуга су оно по чему је овај локал привукао муштерије.

Од недавно поред локала на Тргу Републике, у склопу Рибљој пијаци, пите испод сача „Код Цонета“ могу се пазарити и на још једној адреси, Алмашка 1.

Фото: PrtSc/Facebook/Pite ispod sača kod Coneta
3. Пите испод сача „Код Цвелета“

Пите испод сача „Код Цвелета“ су веома укусне и повољне пите прављене по старој рецептури. У понуди налази се велики избор сланих и слатких пита, од различитих врста меса па до посног програма. Овај домаћински амбијент пронаћи ћете на две локације у граду, на адреси Новосадски пут 157 и у Петроварадину, на адреси Прерадовићева 92.

Место је познато и по свом хуманом карактеру које често организује акције бесплатног бурека за одређену групацију људи.

Фото: PrtSc/Facebook/Pite ispod saca „Kod Cveleta“ 021
4. Бурек испод сача „Колиба“

Једно од најпопуларнијих места за питу испод сача је место Бурек испод сача „Колиба“, поготово када је реч у њиховој радионици пита у Стражиловској улици на броју 14. Препуна студената са оближњих факултета, али и редовних посетилаца, Колиба је постала место које слови за једно од најбољих, бар када је реч о храни са ногу. Поред великог избора пита, „Колибу“ можете пронаћи на још једној адреси, а то је Веселина Маслеше 32.

Фото: PrtSc/Facebook/Koliba-hrana ispod sača
5. Пите испод сача „Фијакер“

Пите испод сача „Фијакер“ налази се у приградском насељу Каћ на адреси Светосавска 86. Ова радионица пита позната је по великом избору пита, али и по неким занимљивим комбинацијама састојака пита, а које нисте јели на другим местима попут комбинације шунка-сир, као и слатког бурека у комбинацији вишње и чоколаде.

Пите се раде са пуно пажње, а памте се по добром укусу.

Фото: PrtSc/Facebook/Pite ispod sača Fijaker
6. Пите испод сача „Национална Кућа Пет +“

Ресторан „Национална Кућа Пет +“ специјализован је за храну спремљену испод сача. Поред мотаних пита од меса, зеља, сира, односно мрсних и посних пита, у овом ресторану пронаћи ћете такође, месо и рибу печену испод сача, чиме можете заокружити читав ваш оброк.

Овај ресторан налази се на адреси Др Светислава Касапиновића 15.

Фото: PrtSc/Facebook/Nacionalna kuća 5+
7. Пите испод сача „Kод Стрикана“

Пите испод сача „Код Стрикана“ налази се у Футогу, на адреси Цара Лазара број 1. Веома укусне и повољне пите надалеко су познате не само међу становницима Футога, већ и шире. Велики избор домаћих пита, као и пријатна атмосфера овог локала је оно што се најчешће истакне када се говори о овој пекари.

Фото: PrtSc/Инстаграм/ПИТЕ ИСПОД САЧА Код Стрикана
8. Пекара „Окретница“

Пекара „Окретница“ на Клиси, у својој понуди такође има пите испод сача. Ова пекара коју сви хвале не мањка по квалитету у односу на друге. У свом асортиману поред ратноврсних пита има и остале пекарске производе, а сви који пробају готово без недоумице кажу да су то најбоље пите испод сача у граду.

Адреса на којој се налази пекара „Окретница“ је Бечејска 1.

9. Домаће пите „Уранак“

Домаће пите „Уранак“ позната је радионица пита, која послује на чак три адреса. Иако је сви везују за Ветерник, ове пите у Новом Саду пронаћи ћете на још две адресе, а једна од њих је Лиманска пијаца. Пите се продају на мерење, а посебне су по свом домаћинском укусу. Веома су популарне и тражене па с тога уколико нисте вољни да причекате ред, на страницама Уранка на друштвеним мрежама пронаћи ћете контакт телефон на коју можете извршити поруџбину за сваку продавницу понаособ.

Адресе су следеће: Краља Петра I 22б – Ветерник; Булевар цара Лазара 50Лиманска пијаца, Јанка Веселиновића 25 – Детелинара.

 

Novosađani, kako „čuvate“ terase od golubova?

Преузмите андроид апликацију.