Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Новосађани, како „чувате“ терасе од голубова?

Како стигне пролеће и лепо време све више суграђана има „проблем“ са птицама на тераси, пре свега са голубовима. Иако је лепо видети голубове на тргу, мање је пријатно да вам се „одомаће“ и да после не знате како да их се решите.
Фото: Pixabay/MabelAmber

Ова врста птица једноставно памти и обележава територију на коју је слетела, полако се навикава и долази неколико пута дневно те углавном почиње да довлачи гранчице како би направила своје гнездо.

Због хигијенских разлога, јер слове за „преносиоце бактерија и бакцила“, али и због буке коју праве у јутарњим часовима, а које умеју да узнемиравају и прекидају сан, све више суграђана има проблем са голубовима  и није начисто са тим да тако мора да буде.

Постоје разне методе које људи покушавају како би отерали голубове са својих тераса и стварно су креативни у томе.

Многи окаче десетине старих це-де-ова како би се на ветру померали и од сунца правили одсјај да птице не долазе, али та метода није увек делотворна.

Неке од метода казују да се направи лутка или „страшило“, као она што људи стављају у поља да терају птице, а која ће да се померају на ветру.

Оно што исто може да помогне, а врло је слично претходном решењу јесте израда силуете птице од картона или поставка пластичних птица, од чега постоји вероватноћа да ће се голубови уплашити и да више неће долазити.

Фото: PrtSc/rmshop.rs

На терасу можете да поставите и бодљикаву ограду на руб која итекако може бити делотворна, али пазите, оне најупорније  птице и ту могу да пронађу пут и некако се углаве између.

Фото: Градске инфо

За оне најупорније којима је голубова преко главе:

У пољопривредним апотекама можете да купите средстава против птица и да та средства нанесете на ограду од терасе. Тиме ћете их спречите да долазе, јер их одбојан мирис одвлачи.

Фото: Градске инфо

Увек је једно од решења да ставите мрежу на терасу или да је затворите у стакло, али то већ само по себи захтева озбиљније радове и изискује више новчаних средстава.

Опција да дежурате на тераси и да их терате када дођу, није баш препоручљива – изгубићете много времена, а са временом се и они навикну на вас и не желе да оду.

У сваком случају, уколико имате проблема са овим дивним птицама, испробајте неку од ових метода, можда баш нека од њих код вас „упали“.

 А ако нека метода и није наведена у тексту, а знате да може користити великом броју грађана, будите слободни да оставите предлог у коментар или пошаљите фотографију са описом „на који начин се безболно решити мука званих голубови“.

Priroda od koje zastaje dah i bivši dom zmajeva na sat vremena od Novog Sada (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.