Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Природа од које застаје дах и бивши дом змајева на сат времена од Новог Сада (ВИДЕО)

Иако је Нови Сад окружен бројним природним лепотама, од Фрушке горе до Бегечке јаме, један од најлепших резервата у околини налази се нешто јужније, надомак Сремске Митровице.
Фото: zasavica.org.rs

У питању је специјални резерват природе „Засавица“, до ког Новосађанима треба само сат времена вожње. Овај предео на обали Саве налази се на северу Мачве, преко пута Срема.

Легенда каже да су управо на овом пределу живели и змајеви. Тако је бар записано на келтским картама где је Засавица означена као једна од осам локација на Балкану на којима су живели змајеви.

Место живота разноликих врста животиња, али и биљака

Добар разлог да ово подручје буде заштићено огледа се и у броју и врстама животиња које га настањују.

Тако на локалитету Засавице своја гнезда прави преко 180 врста птица, од којих су само неке барска кокица, мали гњурац, еја мочварица, лабуд, црна и бела рода, па и орао белорепан.

На Засавици је недавно, током првомајских празника, на пашњацима је забележено и присуство црног ибиса. Ова ретка врста птица на Засавици је бележена до сад мање од 10 пута за 25 година.

Фото: zasavica.org.rs

Животињски свет разноврстан је и под водом, па тако у водама Засавице плива око 25 врста риба, од којих су наређе црноока деверика, гавчица, жути караш и чиков.

Самим тим, ово место популарно је за спортски риболов

Риболовцима је на располагању 18 чамаца којима се могу отиснути у воде Засавице и покушати да улове најкрупнију рибу, а то је на том подручју штука.

Њени примерци достижу дужину и преко 150цм, а тежину 10 и више килограма.

Чамац се може изнајмити за скромних 300 динара по дану, а дневна дозвола за пецање је 400 динара.

Фото: Wikimedia Commons/Miomir Magdevski
Централно туристичко место у резервату је Визиторски центар

За бољи поглед на природне лепоте ове околине на Засавици је направљен дрвени објекат са торњем високим 18 метара, са ког се пружа поглед на најшири део Засавице.

Фото: zasavica.org.rs

Осим погледа, у Визиторском центру можете наћи све што вам као посетиоцу треба. Од паркинга, до роштиља, таландаре и котлића које смете користити, а ту је такође и тоалет.

Постоји и могућност ноћења уз обезбеђен доручак, а цена је свега 1.000 динара.

Оно што је најважније, резерват је доступан и отворен 365 дана у години, 24 сата дневно.

До Засавице можете различитим путевима, али сви воде преко Фрушке горе
Фото: PrtSc/Google Maps

Један начин је преко Иришког венца, Ирига и Руме, а друга траса води вас кроз Лединце, Беочин, Баноштор, Свилош, Лежимир, Манђелос и на крају доводи у околину Сремске Митровице и Засавицу.

Можете комбиновати и обе руте, па вожњом по Фрушкој гори препречити пут и уместо ка Иригу, поред видиковца Бранковац и Павласовог чота наставити ка Манђелосу.

У сваком случају, у путу ћете бити нешто више од сат времена.

Сама Засавица и њено приобаље стављено је под заштиту државе 1997. године, као природно добро прве категорије од изузетног значаја, на предлог Завода за заштиту природе Србије.


Na 20 kilometara od Novog Sada nalazi se pravi raj za ptice, ali i ribolovce (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.