Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

На 20 километара од Новог Сада налази се прави рај за птице, али и риболовце (ФОТО)

На левој обали Дунава, поред Бегеча, двадесетак километара од Новог Сада, налази се заштићено подручје „Бегечка јама“, дом бројних птица и риба, али и риболоваца.
Фото: Градске инфо

Парк природе „Бегечка јама“ проглашен је заштићеним подручјем на седници Скупштине града почетком 2022. године, када је његова територија и проширена за око 100 хектара.

У питању је старо корито Дунава и његова околина која обухвата 489 хектара, која је управо због свог екосистема заштићена законом.

Наиме, у овом подручју насељено је чак 150 врста птица, од којих су неке велика бела чапља, сива чапља, велики корморан и друге.

Најзначајнија птица чији се дом ту налази, истовремено и симбол Бегеча, јесте црвенокљуни лабуд.
Фото: Wikimedia Commons/Пајкмен

Ови лабудови лако препознатљиви по специфичном кљуну могу имати распон крила и до 2 и по метра.

Бегечка јама је једно од најпопуларнијих локација и за новосадске риболовце. То је зато што се у овом рукавцу Дунава мрести чак 14 врста рибе.

Ту су сом, амур, шаран, штука, смуђ, а у водама Бегечке јаме мрести се и чиков, мала слатководна риба која подсећа на јегуљу или змију.

Фото: Wikimedia Commons/Bernt René Voss Grimm

Осим интересантног животињског, биљни свет Бегечке јаме такође је разноврстан и јединствен.

Осим шума беле и црне тополе, ту су и шуме црног дуда и бадемске и беле врбе. У дунавској води на овом локалитету расту и дрезга и мресњак, бели локвањ, водени орашак,

Фото: Градске инфо

Управо због тога забрањена је сеча трске, а употреба пестицида је ограничена.

У околини овог заштићеног природног парка налази се и Цвејин салаш, аутентично сеоско домаћинство где је туристима поред домаће кухиње на располагању смештај, а ту су и чарда „Код Браше” и “Чарда на јами” где се могу пробати неки од рибљих специјалитета упецани управо у Бегечкој јами.

Zašto je baš Nojeva golubica simbol Novog Sada i koja je uloga golubova danas

Преузмите андроид апликацију.