Почетна > Србија
Србија

Где су отпутовали европски јелени са Фрушке горе?

Обиље воде, пространих ливада и густих шума омогућава изузетне услове за живот и опстанак разнолике фрушкогорске фауне. Посебна врста која настањује ЈП „Национални парк Фрушка гора“ јесу европски јелени.
Фото: WikimediaCommons/Dozon

Управо они спадају у посебан пројекат који спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управа за шуме.

О чему је реч?

Наиме, у ЈП „Национални парк Фрушка гора“ настањено је одређен број европског јелена који је услед малог броја под строгим надзором стручњака.

Како би се наша фауна проширила и иоле вратила у нормалу, пројекат који је осмишљен има управо везе са европским јеленима.

Дошли су на идеју да 21 јединку европског јелена пребаце у централну Србију како би европски јелен слободно ходао и тим делом Србије и како би се њихово станиште проширило.

„Дивљач је претходно испитана у складу са планираним програмом контроле здравственог стања дивљачи од стране Управе за ветерину. Здравствено испитивање дивљачи је урађено у сарадњи са Научно ветеринарским институтом Нови Сад, и животиње су провеле неопходни одређени период у карантину“, кажу у ЈП „Национални парк Фрушка гора“.

Они ће наставити да буду праћени са чипом GPS-a, како би стручњаци могли да уочавају њихов развитак, као и то како су се адаптирали у новој средини.

Ове јединке су од изузетног значаја за природу и надамо се да ће оваквих пројеката, који су заиста светла тачка, бити још више.

Почетком 2000их, разни фактори су утицали на њихово нестајање са простора Националног парка Фрушка гора.
Фото: WikimediaCommons

2006. године започет је пројекат реинтродукције европског јелена у Националном парку Фрушка гора. Једини циљ тада је био повратак јелена на Фрушку гору и успостављање баланса екосистема.

Годинама касније, европски јелен, сада већ, у великом броју, хода и пасе траву на Фрушкој гори, а његов траг ће ускоро да се виде и у Централној Србији.

Koje su zaštićene životinjske vrste u okolini Novog Sada? (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.