Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Где Нови Сад крије једног од највећих мамута у Европи? (ФОТО)

Да ли сте се икад запитали где у Новом Саду можете срести мамута, медведа, јелена, вука, лисицу, роду, орла и рибе на истом месту?
Фото: Градске инфо

Нажалост, није у питању Фрушка гора. Овај национални парк недавно је добио бизоне, али „новосадски“ мамут ипак није тако „далеко“, штавише, налази се у самом граду.

У питању је Природњачки музеј у Радничкој улици, или да будемо прецизни – Природњачка збирка Покрајинског завода за заштиту природе.

Фото: Градске инфо

Некада се ова збирка од чак 25.000 предмета налазила на Петроварадинској тврђави, а данас јој је место на преко 800 метара квадратних у Радничкој 20а, где је можете посетити радним данима од 8 до 16 часова.

Зашто посетити ово необично место?

Ако 25.000 предмета не звучи довољно примамљиво, покушаћемо да детаљније представимо неке од њих.

Најупечатљивија је свакако лобања мамута са кљовама.

Фото: Градске инфо

У питању је остатак рунастог мамута, тешког 6 тона, а високог чак 4 метра. Овај симбол леденог доба живео је истовремено са прецима данашњег човека. Њихов значај за тадашњу популацију био је велики, јер су његове кљове и кости коришћење за изградњу колиба, алата и оружја за лов.

Последњи рунасти мамути изумрли су пре око 25.000 година, а конкретно ова лобања са кљовама извађена је 1947. године из корита реке Тисе!

Због своје величине, сматра се ретким примерком на територији Европе.
Фото: Градске инфо

На изложби се може видети и лобања европског бизона, џиновског јелена, фосили шкољака, корала, морских јежева, амонита и риба из некадашњег Панонског мора које је прекривало данашњу територију АП Војводине.

Фото: Градске инфо

Поставка садржи и препариране верзије разних савремених заштићених животиња: мрки медвед, вук, европски јелен, орао крсташ, белорепан, белоглави суп, велика дропља, разне птице мочварице, риба моруна – дуга преко 2 метра и још много тога.

Фото: Градске инфо

Најстарији експонат представљен је са два примерка белоглавог супа (Гупс фулвус) из 1910. године са Обедске баре.

Фото: Градске инфо

Предмети поставке разврстани су у неколико засебних збирки:

  • геолошко-палеонтолошка збирка
  • минералошка и петролошка збирка
  • херпетолошка збирка
  • орнитолошка и териолошка збирка
  • ботаничка збирка
  • ентомолошка збирка
  • ихтиолошка

Оне се свакодневно константно, још од оснивања Покрајинског завода, допуњавају новим предметима и врстама биљног и животињског порекла.

Фото: Градске инфо

Ми смо вам приказали само делић онога што ова поставка пружа, јер заиста треба да посетите Радничку 20а и уживо видите богатство биолошке и геолошке разноврсности наше земље.

Ко зна, можда пронађете претке данашње лиманске лисице, или дивље свиње која се бар једном годишње прошета Новим Садом.

Фото: Градске инфо

Nikada nećete pogoditi gde je najlepši drvored lipe u Novom Sadu (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.