Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Никада нећете погодити где је најлепши дрворед липе у Новом Саду (ВИДЕО)

Нови Сад има заиста велики број препознатљивих улица и булевара, а једна, чију локацију никада не би погодили, обележена је можда и најдужим дрворедом липе.

У питању је улица у Радној зони север 2, а овако „заштићена“ зеленилом високог дрвећа носи име, ни мање ни више – Индустријска.

Ако вам Гугл не открије ову локацију према називу,  говоримо о оној која се протеже иза Тржног центра „Биг“, а излази на Партизанску.

Фото: PrtSc/Google Maps

Иако се налази у радној зони, уколико прођете њом можете осетити само мирис липа. Оне нису проређене паркингом, а поглед на њих не ометају аутомобили.

Када станете на њен крај и „баците“ поглед њеном дужином, заиста заборавите да се налазите усред индустријске области..

Фото: Градске инфо
У словенској литератури се спомиње липа као свето словенско дрво па се може закључити да су Словени пре прелаза на хришћанство поштовали божанство шуме, дакле и душама били повезани с липом.

Обичај обожавања липе задржао се и код Словена који су напустили стару домовину па утичу огранке липе у кров своје куће или стана, да је тиме очувају од громова и пожара.

Уобичајено је било и веровање да липа чува човека од зла и урока.

Неке липе могу достићи висину и до 25-30 метара, а старост од неколико стотина година, па можемо само замислити како би ова улица изгледала када би њене липе достигле такве висине.

U ovoj industrijskoj zoni rođena je novosadska IT industrija (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.