Početna > Svet
Svet

Gardijan: Gerontokratija u SAD, potrebna nova generacija političkih vođa

Amerika nikada u istoriji nije imala tako stare političke lidere, a u zemlji raste potreba za novom generacijom političara koja neće biti u takvom raskoraku sa mnogom mlađom javnošću u SAD, piše Gardijan.
Foto: Tanjug/An American flag flies at half-staff in remembrance of former Secretary of State Madeleine Albright above the White House in Washington, Thursday, Marć 24, 2022. Albright, a ćild refugee from Nazi- and then Soviet-dominated Eastern Europe who rose to become the first female secretary of state, died at age 84 on Wednesday. (AP Photo/Patrick Semansky)

„Amerika nije prešla svoj zenit, ali njeni političari su prešli svoj vrhunac“, izjavila je bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli (51) na preizbornom skupu u Čarlstonu, navodeći da bi podržala „obavezan test mentalnih sposobnosti za političare koji su stariji od 75 godina.“

Predsednik SAD Džozef Bajden ima 80 godina, a republikanski vođa Senata Mič Mekonel će u ponedeljak proslaviti 81. rođendan, prenosi Gardijan.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp, koji prema istraživanjima u ovom trenutku ima najveću podršku da postane predsednički kandidat Republikanske partije na izborima 2024. godine, ima 76 godina.

Sadašnji Senat SAD je sa prosekom 63,9 godina drugi najstariji u istoriji, a Predstavnički dom SAD treći najstariji u istoriji, sa prosekom 57,9 godina.

Komentarišući izjavu Niki Hejli, istraživač na Stenfordskom univerzitetu Lanhi Čen je rekao da je Hejli „kazala ono što mnogo ljudi misli i možda se boje da to izgovore“, što treba veoma ceniti.

„Suština njene argumentacije, da SAD treba da okrenu novi list i nađu novu generaciju lidera, sasvim je ispravna“, kazao je Čen.

Direktor Centra za politiku na Univeritetu u Virdžiniji, Leri Sabato, rekao je da „sam ima 70 godina i izražene simpatije prema vremešnim političkim vođama“, ali da je sadašnja situacija „besmislena.“

„Moramo da ponovo biramo političare koji su u pedesetim ili ranim šezdesetim godinama. To je pravo vreme za predsednika“, zaključi je Sabato.

Netanijahu: Iran je prošle nedelje napao tanker u Persijskom zalivu

Preuzmite android aplikaciju.