Почетна > Свет
Свет

Гардијан: Геронтократија у САД, потребна нова генерација политичких вођа

Америка никада у историји није имала тако старе политичке лидере, а у земљи расте потреба за новом генерацијом политичара која неће бити у таквом раскораку са многом млађом јавношћу у САД, пише Гардијан.
Фото: Танјуг/An American flag flies at half-staff in remembrance of former Secretary of State Madeleine Albright above the White House in Washington, Thursday, Marć 24, 2022. Albright, a ćild refugee from Nazi- and then Soviet-dominated Eastern Europe who rose to become the first female secretary of state, died at age 84 on Wednesday. (AP Photo/Patrick Semansky)

„Америка није прешла свој зенит, али њени политичари су прешли свој врхунац“, изјавила је бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли (51) на преизборном скупу у Чарлстону, наводећи да би подржала „обавезан тест менталних способности за политичаре који су старији од 75 година.“

Председник САД Џозеф Бајден има 80 година, а републикански вођа Сената Мич Меконел ће у понедељак прославити 81. рођендан, преноси Гардијан.

Бивши председник САД Доналд Трамп, који према истраживањима у овом тренутку има највећу подршку да постане председнички кандидат Републиканске партије на изборима 2024. године, има 76 година.

Садашњи Сенат САД је са просеком 63,9 година други најстарији у историји, а Представнички дом САД трећи најстарији у историји, са просеком 57,9 година.

Коментаришући изјаву Ники Хејли, истраживач на Стенфордском универзитету Ланхи Чен је рекао да је Хејли „казала оно што много људи мисли и можда се боје да то изговоре“, што треба веома ценити.

„Суштина њене аргументације, да САД треба да окрену нови лист и нађу нову генерацију лидера, сасвим је исправна“, казао је Чен.

Директор Центра за политику на Универитету у Вирџинији, Лери Сабато, рекао је да „сам има 70 година и изражене симпатије према времешним политичким вођама“, али да је садашња ситуација „бесмислена.“

„Морамо да поново бирамо политичаре који су у педесетим или раним шездесетим годинама. То је право време за председника“, закључи је Сабато.

Netanijahu: Iran je prošle nedelje napao tanker u Persijskom zalivu

Преузмите андроид апликацију.