Početna > Novi Sad

Kulturna scena Novi Sad

Galerija Matice srpske dobila nagradu „Mihailo Valtrović“ za Muzej godine

Na Svetski dan muzeja Galerije Matice srpske dobila je nagradu „Mihailo Valtrović“ za Muzej godine i za izuzetne rezultate postignute tokom perioda od januara 2021. do februara 2022. godine.
Foto: Galerija Matice srpske

„Galerija Matice srpske je ponosna jer su kolege iz sveta muzeja, umetnosti i kulture prepoznali naš rad i trud. U ovoj godini uspeli smo da pokažemo naše raznovrsne programe i projekte promovišući Galerijsku kolekciju u zemlji i inostranstvu. Okrenuli smo se novim pristupima muzeju i kolekciji, programima koji obuhvataju bebe, decu, mlade, našu celokupnu publiku, ali i novoj praksi u radu muzeja. Tako smo pokazali svu kompleksnost rada Galerije Matice srpske i da je muzej deo zajednice u koji su svi dobrodošli“, navodi ova ustanova u saopštenju povodom nagrade.

„Bavili smo se našim fondom, prezentacijom nacionalne umetnosti u inostranstvu, kao i novim tumačenjima i na taj način napravili smo veliki iskorak u radu Galerije.“

„Pored toga što smo dela iz naše kolekcije preneli u javni prostor iznoseći skulpture u park ispred Galerije, pokazali samo da zajedničkim angažovanjem možemo da realizujemo nekoliko izložbi i programa koje su privukle veliku pažnju publike, medija i kolega: Identiteti. Predstava žene u srpskom slikarstvu, Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske – gostovanje u Temišvaru u Rumuniji, Poklon-zbirka Nikola i Radmila Graovac, Kaleidoskop. Umetnik – Kolekcionar – Kritičar, Život, San, Smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma, Novosađani biraju i Kolekcija kao ogledalo. Modernizam u delima iz Galerije Matice srpske u Srpskoj akademiji umetnosti i nauka u Beogradu. U novu godinu ušli smo velikom međunarodnom izložbom Migracije u umetnosti, umetnost migracija, a na Svetski dan muzeja smo otvorili izložbu Partizanka i Fragonar. Kolekcija slika Jovanke Broz i još jednom potvrdili značajnu ulogu Galerije Matice srpske u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture“, navodi se u saopštenju.

Nagrada „Mihailo Valtrović“ ustanovljena je u čast je arheologa, arhitekte i istoričara umetnosti, člana Srpske kraljevske akademije i prvog srpskog muzeologa.

Dodeljuje se muzejskim radnicima i ustanovama za poseban doprinos u unapređivanju i razvijanju muzejske delatnosti, kao i za zapažene rezultate u stručnom radu. Nagradu dodeljuje Muzejsko društvo Srbije.

Završen prvi deo mini festivala „Naši dani” u Novom Sadu

Preuzmite android aplikaciju.