Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

Галерија Матице српске добила награду „Михаило Валтровић“ за Музеј године

На Светски дан музеја Галерије Матице српске добила је награду „Михаило Валтровић“ за Музеј године и за изузетне резултате постигнуте током периода од јануара 2021. до фебруара 2022. године.
Фото: Галерија Матице српске

„Галерија Матице српске је поносна јер су колеге из света музеја, уметности и културе препознали наш рад и труд. У овој години успели смо да покажемо наше разноврсне програме и пројекте промовишући Галеријску колекцију у земљи и иностранству. Окренули смо се новим приступима музеју и колекцији, програмима који обухватају бебе, децу, младе, нашу целокупну публику, али и новој пракси у раду музеја. Тако смо показали сву комплексност рада Галерије Матице српске и да је музеј део заједнице у који су сви добродошли“, наводи ова установа у саопштењу поводом награде.

„Бавили смо се нашим фондом, презентацијом националне уметности у иностранству, као и новим тумачењима и на тај начин направили смо велики искорак у раду Галерије.“

„Поред тога што смо дела из наше колекције пренели у јавни простор износећи скулптуре у парк испред Галерије, показали само да заједничким ангажовањем можемо да реализујемо неколико изложби и програма које су привукле велику пажњу публике, медија и колега: Идентитети. Представа жене у српском сликарству, Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске – гостовање у Темишвару у Румунији, Поклон-збирка Никола и Радмила Граовац, Калеидоскоп. Уметник – Колекционар – Критичар, Живот, Сан, Смрт. Европски оквири српског симболизма, Новосађани бирају и Колекција као огледало. Модернизам у делима из Галерије Матице српске у Српској академији уметности и наука у Београду. У нову годину ушли смо великом међународном изложбом Миграције у уметности, уметност миграција, а на Светски дан музеја смо отворили изложбу Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз и још једном потврдили значајну улогу Галерије Матице српске у години када је Нови Сад Европска престоница културе“, наводи се у саопштењу.

Награда „Михаило Валтровић“ установљена је у част је археолога, архитекте и историчара уметности, члана Српске краљевске академије и првог српског музеолога.

Додељује се музејским радницима и установама за посебан допринос у унапређивању и развијању музејске делатности, као и за запажене резултате у стручном раду. Награду додељује Музејско друштво Србије.

Završen prvi deo mini festivala „Naši dani” u Novom Sadu

Преузмите андроид апликацију.